20.8 C
Janja
Ponedjeljak, 20.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNa današnji dan život za svoju domovinu dao je heroj Mehdin Hodžić...

Na današnji dan život za svoju domovinu dao je heroj Mehdin Hodžić – Crni labud

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 32. godine život za Domovinu Bosnu i Hercegovinu dao je heroj Mehdin Hodžić, poznat kao kapetan Senad i Crni labud.

Mehdin Hodžić, poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1957. godine u Tuzli. Do početka agresije radio je kao policajac u splitskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Krajem 1991. godine vratio se u rodnu Tuzlu gdje se uključuje u rad Patriotske lige BiH.

U selu Zaseok u Sapni poginuo je 10. maja 1992. godine, gdje je njegovom zaslugom dobijena prva bitka buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Predsjednik Uduženja boraca Crni labudovi Avdo Subašić rekao je kako je Mehdin Hodžić bio dobar čovjek, smiren, staložen. Saborci su ga opisaivali kao hrabrog i iskrenog čovjeka.

Najveću hrabrost iskazao je tog 10. maja kada se odlučno suprotstavio agresoru, nakon čega je i poginuo.

Istog dana ukopan je na mjestu gdje je i poginuo. Mehdin Hodžić je kao komandant jedinice imao tajni znak “Kapetan Labud”. Kada je poginuo, Hase Tirić i njegovi borci kao uspomenu na njega, svojoj jedinici su dali naziv “Crni labudovi”.

Na zahtjev njegove majke posmrtni ostaci su iz Zaseoka prebačeni 2008. godine u harem džamije Hemlijaši u kalesijskoj mjesnoj zajednici Memići.

U Zaseoku će danas biti obilježena 32. godišnjica od pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića Senada.

/TV Podrinje/internet

Najnovije vijesti