20.8 C
Janja
Ponedjeljak, 20.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti heroja Šefika Garibovića

Godišnjica smrti heroja Šefika Garibovića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 32. godine život za Domovinu Bosnu i Hercegovinu dao je heroj Šefik Garibović.

Šefik Garibović je rođen 01. januara 1975. godine, kao drugo dijete od četiri sina ponosnih roditelja oca Džemaila i majke Fatime u mjestu Selimovići ( Vitinica ) – opština Zvornik, danas prostor opštine Sapna. Djetinjstvo je proveo u rodnom mjestu. Pamte ga kao umiljatog, poslušnog i veoma vrijednog momka. Osnovnu školu završio je u Vitinnici i Sapni.

Vrlo mlad zasnovao je radni odnos kao i većina Podrinjaca u Beogradu u GP “Hidrotehnika”. Kao veoma promišljiva osoba sa izražajnim sposobnostima da zna čitati između redova, te kao osoba koja je znala veoma racionalno razmišljati, naslućivao je nakon Slovenije Hrvatske šta se sprema i njegovoj Domovini.

Agresija ga je zatekla u rodnom području, te je odmah bez ikakve dvojbe, stupio još sa 17 godina u jedinicu kapetana Hajrudina Mešića – Hajre. Bio je najmlađi pripadnik jedinice “Crni labudovi”.

Učesnik je u prvim okršajima sa agresorima na području Dardagana, Ćirilova brda i Baljkovice. Pokazao je i ako veoma mlad, nevjerovatnu hrabrost i svaki zadatak ispunjavao je bespogovorno. Uvijek se volio šaliti, družiti i slobodno vrijeme provoditi sa društvom.

U jednom od žestokih napada na selo Zaseok, kod Sapne 10 maja 1992. godine, neprijatelj je nakratko i ušao u ovo mjesto. Uslijedio je silovit kontranapad branitelja, a sa njima je bio i Šefik. Međutim sudbina je tako htjela da mu ovo bude poslednja akcija u odbrani svoje Domovine. Tog dana život za Bosnu i Hercegovinu položio je ovaj podrinjski gazija i bosanski sin.

Za Bosnu i Hercegovinu porodica Garibović borila se bez predaha. Na teočanskom ratištu nepuna, dva mjeseca nakon Šefikove pogibije 2. jula 1992. godine život za Domovinu dao je i njegov stariji brat Šerif.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti