26.8 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiAkcija čišćenja Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji

Akcija čišćenja Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru priprema za ovogodišnju kolektivnu dženazu ubijenim zvorničanima u memorijalnom centru Gornja Kalisija, organizovano je uređenje mezarja.

U akciji 19. maja 2024. u kojoj su učesvovali članovi Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik, Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice Zvornik, Udruženja „Sinovi Podrinja“ i HO “Help Others”, koji su se takođe pobrinuli za hranu i osvježenje učesnika. Nekoliko desetina učesnika je radilo na košenjeu mezarja, pranju nadgrobnih nišana i uređenja prostora.

Grobnica koja je pronađena 1997. godine skrivala je oko 850 žrtava. Nakon toga, tijela su bila izložena u Srebrenici dvije godine, jer nije postojala laboratorija za identifikaciju. Tek 1999. godine održana je prva dženaza u MC Gornja Kalesija, a razvojem laboratorije identificirane su dodatne osobe iz grobnice.

“Zahvaljujemo se udruženju Help Others i svima koji su se odazvali da pomognu. Nišani su svi oprani, trava je pokošena, a hrana i piće su bili organizovani od strane udruženja Help Others. Pokošeni su i očišćeni mezarluci takodje. Hvala vam na vašem nesebičnom angažmanu i podršci.” – napisali su Sinovi Podrinja na svom facebook profilu.

/TV Podrinje/ medžlis-zvornik.info

Najnovije vijesti