17.6 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti heroja Podrinja Ajeta Pašalića - Vajzera

Godišnjica smrti heroja Podrinja Ajeta Pašalića – Vajzera

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 32. godine život za Domovinu Bosnu i Hercegovinu dao je heroj Ajet Pašalić, poznat po nadimku Vajzer.

Ajet Pašalić je rođen 04.02.1965. godine u selu Donji Likari u zaselku Kalemci, opština Srebrenica od oca Smajila i majke Šide. Djetinjstvo provodi u rodnim Likarima, a onda osnovnu školu pohađa u susjednim Potočarima. Nakon osnovnog obrazovanja završava zanat u Srebrenici za zanimanje “Proizvođač akumulatora”.

On je po prirodi bio povučen i miran, ali društvo i prijatelje nije izbegavao. Nakon škole i odsluženog vojnog roka zapošljava se u fabrici akumulatora u Potočarima. Tu radi do početka agresije.

Početkom 90-ih znao je Ajet šta se dešava i šta se sprema narodu kojem pripada i Domovini koju nosi u srcu. Pratio je dešavanja u susjednom Bratuncu i široj regiji Podrinja, kao i u cijeloj Domovini. Bio je veliki patriota. Zbog svega toga se od samog početka uključuje u organizovanje otpora agresije iz Srbije i domaćim izdajnicima koji su željeli porobiti i protjerati Bošnjake sa njihovog topraka. Bila je to manja grupa od desetak mještana Donjih Likara koji su razmišljali kako sačuvati narod od agresorske najezde sa okolnih brda.

Početkom agresije organizuju se i formiraju prve borbene jedinice koje su bile slabo naoružane, ali otpor agresoru se morao pružiti jer alternative nije bilo. Ajet sa rođacima i komšijama organizira odbranu Donjih Likari. Uspostavljaju i liniju odbrane. Nije bio naročito pričljiv, te je povjerene zadatke bespogovorno izvršavao. Saborci za njega kažu da je bio pomalo plahe naravi. Bio je uvijek tu, u prvim borbenim redovima, kako bi najbolje što zna odgovorio zadatku.

Dana 08. 06.1992. u jednoj kontra akciji branilaca Srebrenice u kojoj su oslobođeni Gornji Likari, nedaleko od rodnih Donjih Likari, u rejonu sela Zalazje za jedinu Domovinu svoj život položiće bosanski sin i bosanski gazija Ajet Pašalić. Ukopan je u šehidskom mezariju kod džamije u Gornjim Potočarima. Zbog složene i teške situacije, usljed granatiranja, ukopan je u jedan mezar zajedno sa još jednim saborcem.

Bio je oženjen, te je iza njega ostala supruga Vahida i dvije kćerke Tima i Aida. Kada je on poginuo, Tima je imala tek četiri, a Aida svega dvije godine.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti