15.4 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti heroja Podrinja Juse Orića

Godišnjica smrti heroja Podrinja Juse Orića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 32. godine život za Domovinu Bosnu i Hercegovinu dao je heroj Juso Orić.

Juso Orić je rođen 17. januara 1974. godine u Potočarima, opština Srebrenica od oca Muje i majke Ibrime. Tu je proveo djetinjstvo i završio osnovnu školu. Srednjoškolsko obrazovanje stiče u Bratuncu, smjer mašinbravar.

S obzirom da je volio sport, a posebno nogomet uporedo sa školovanjem igrao je nogomet za FK Cinkarna iz Potočara, a zatim prelazi u poznatiji i veći FK Guberg Srebrenice. Bio je miran i povučen momak, ali volio je druženje sa prijateljima.

Uoči raspada Jugoslavije Juso je uvidio šta se sprema. Bio je razborit mladić pa donosi odluku da se dobrovoljno priključi zboru narodne garde (ZENGA) u Hrvatskoj. Daje nemjerljiv doprinos u odbrani Republike Hrvatske. Kada je vidio da će i Bosnu snaći isto zlo kao i Hrvatsku, odlučuje se vratiti u Domovinu. Tako 17. aprila 1992. uspjeva se probiti do rodnih Potočara kako bi učestvovao u odbrani jedine Domovine Republike Bosne i Hercegovine.

Po dolasku u Potočare isti dan se priključuje grupi oko Nasera Orića. Već u prvim danima otpora istakao sa svojom neustrašivom hrabrošću. Ističe se u borbama prilikom oslobađanja jednog dijela srebreničke teritorije. Ubrzo među prvima postaje mitraljezac. Sa puškomitraljezom M53 je s'lahkoćom rukovao. Učestvovao je u mnogim borbama.

Tako u borbama prilikom oslobađanja Likari, Obadi i Zalazja 08. juna 1992. godine neprijateljski snajper pogađa gaziju Jusu u trenutku kada je mijenjao doboš na mitraljezu. U teškoj situaciji u kojoj su se nalazili nažalost njegovo tijelo nisu odmah izvukli. Tako agresori zarobljavaju njegovo tijelo. Ipak nakon šest dana, tijelo je u razmjeni vraćeno. Ukopan je u mezarju u Potočarima. Bio je ovo jedan od najtežih udaraca braniteljima u to vrijeme u Potočarima.

Nije bio oženjen. Ostao je gazija Juso u sjećanju svih onih koji su ga poznavali. Dao je svoj mladi život za Podrinje, za Domovinu Bosnu i Hercegovinu.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti