15.4 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNa Mostini obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča

Na Mostini obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Medžlis Islamske zajednice Čajniče, u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim i Udruženjem građana za povratak u Čajniče danas je obilježio Dan sjećanja na ubijene Bošnjake Čajniča na Mostini, “MOSTINA 2024.”

Prije 32 godina na ovom lokalitetu u objektu Lovačkog doma počinjeni su stravični zločini nad civilima bošnjačke nacionalnosti. Prinudno su odvedeni od svojih kuća, razdvojeni od porodica, mučeni, maltretirani, a potom ubijeni. U logoru na Mostini zatočena su 42 civila, koje su 19. maja ubili pripadnici Vojske RS.

Zloglasni logor samo je jedno od mjesta masovnih egzekucija nesrpskog stanovništva u Čajniču u proljeće 1992. godine. Nažalost, ne i jedino, jer zločini počinjeni u ovom kraju ni do danas nisu rasvijetljeni.

Na najsvirepiji način 42 civila, samo zato što su prema nečijim izopačenim mjerama i mjerilima, bili drugačiji, što su se zvali drugačije. Godine 2002. ekshumirani su ostaci 18 žrtava, za ostalima se još traga. Upravo ova činjenica je ono što najviše boli i potresa mene, sve Čajničane, a posebno članove porodica ubijenih. 

Učenjem Jasina na Mostini su se danas prisjetili svih šehida, a ove godine je pred njihove duše poklonjenja i hatma koju su proučile džematlije i članovi MIZ-a Čajniče, oni koji žive u BiH, ali i oni koji žive u dijaspori.

Kod zloglasnog logora članovi porodica ostavili su cvijeće, a hatmu pred duše svih ubijenih Čajničana uz njih su učile i džematlije Čajniča, komšije i prijatelji koji svake godine dolaze na Mostinu kako sjećanja na zločine ne bi izblijedila niti iščeznula, ističe Anera Zagrljača, predsjednica Izvršnog odbora MIZ Čajniče.

Nakon toliko godina i dalje se bezuspješno traga za posmrtnim ostacima 30 žrtava iz Mostine. Porodice koje svake godine obilaze Mostinu, apeluju i traže od nadležnih da se konačno pronađu kosti njihovih najmilijih i dostojno sahrane, gube svaku nadu.

Nirzama Fazlagić-Džemidžić, kćerka ubijenog Mehmeda Fazlagića prije 32 godine, gledala je odvođenje oca kojeg su pred zgradom današnje općine bukvalno otrgli od devetogodišnje kćerke, uveli u zgradu (Krizni štab). Mehmed je kasnije odveden na Mostinu, a za njegovim kostima se i danas traga. Nirzama ni danas nije smogla snage obići stratište na Mostini.

Medžlis IZ Čajniče već nekoliko godina pokušava pronaći najbolji način memorizacije zločina u Čajniču te da u ovoj godini planiraju izraditi idejni projekat.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Do danas je pronađeno i identificirano 90 žrtava. Porodicama su do sada predani posmrtni ostaci 68 ekshumiranih muškaraca i 22 žene. Potpuno je nepoznata sudbina još 48 Čajničana za kojima se i dalje traga.

Za zločine na području Čajniča do danas su osuđeni Milorad Živković, Milun Kornjača, Milosav, Marjan i Slavko Jovanović na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbe su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović. Najodgovornije za zloglasne događaje u Čajniču Duško Kornjača i dalje je nedostupan pravosudnim organima

Protiv Kornjače Sud je 2015. godine potvrdio optužnicu kojom se on tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

/klix.ba

Najnovije vijesti