15.4 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaZdravljeZdravlje: Kopriva – jedna od najljekovitijih biljaka

Zdravlje: Kopriva – jedna od najljekovitijih biljaka

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi. Jedna od biljaka, koju čovjek zanemaruje prolazeći kroz prirodu je kopriva. Rijetko čovjek poznaje pravi značaj koprive te je tretira kao običan korov, ali ona je sve samo ne običan korov. Prednost koprive je što je rasprostranjena u svim dijelovima zemlje i svima je dostupna.

Kopriva je biljka koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Uglavnom se konzumira u obliku čaja za liječenje nekoliko zdravstvenih problema i bolesti.

Sadrži brojne hranljive materije

Listovi i korjen koprive sadrže brojne hranljive materije kao što su vitamini A, C i K i neke grupe vitamina B, kalcijum, željezo, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum. Sadrži linolnu, linolensku, palmitinsku, stearinsku i oleinsku kiselinu, kao i sve esencijalne amino-kiseline. Mnogi od ovih hranljivih sastojaka djeluju kao antioksidanti u našem tijelu, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Može smanjiti upalu

Kopriva sadrži razna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu. U brojnim životinjskim i laboratorijskim studijama, kopriva je smanjivala nivo hormona upale ometajući njihovu proizvodnju. U studijama na ljudima, čini se da nanošenje kreme od koprive ili konzumiranje proizvoda od koprive ublažava upalna stanja, poput artritisa.

Može sniziti krvni pritisak

Kopriva može pomoći u snižavanju krvnog pritiska tako što opušta krvne sudove i smanjuje snagu srčanih kontrakcija.

Snižava šećer u krvi

Prema nekim studijama, kopriva sadrži jedinjenja koja oponašaju dejstvo insulina. Iako kopriva može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, potrebno je više istraživanja na ljudima prije nego što se daju bilo kakve preporuke.

Poboljšava cirkulaciju

Kombinacija vitamina C i gvožđa je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih ćelija. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina. Povećavajući broj crvenih krvnih ćelija i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tijela dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa potrebne energije. Zato se često preporučuje za smanjenje umora i liječenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, elemenat koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva pomaže u sprečavanju osteoporoze. Takođe, reguliše hormone u tijelu.

Pomaže kod problema s disanjem

Olakšava razne respiratorne poteškoće, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske alergije. Takođe, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovno konzumiranje čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za liječenje astme.

Štiti zdravlje srca

Čuva zdravlje srca, a brojna istraživanja su dokazala da redovno konzumiranje čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska, te da smanjuje napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

/vasezdravlje.com

Najnovije vijesti