15.4 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZdravlje: Ovo su razlozi zašto je jagode dobro konzumirati što češće

Zdravlje: Ovo su razlozi zašto je jagode dobro konzumirati što češće

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Dolaskom toplijih dana započela je i sezona jagoda, ukusnih i mnogima omiljenih namirnica koje osim ukusom također osvajaju dobrobitima za naše zdravlje.

Postoji mnogo prednosti koje donosi redovna konzumacija jagoda. Naime, vitamini, minerali i antioksidansi u jagodama mogu pružiti važne zdravstvene dobrobiti.

Jagode su bogate vitaminom C, vlaknima i polifenolima, antioksidativnim spojevima koji mogu pomoći u sprječavanju razvoja određenih bolesti. Osim toga, jagode mogu pružiti i druge zdravstvene prednosti.

Antioksidansi

Jagode su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može smanjiti rizik od raznih bolesti.

Smanjenje upala

Jagode sadrže spojeve poput antocijana i kvercetina koji mogu smanjiti upalu u tijelu. To može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput artritisa, bolesti srca i dijabetesa.

Smanjenje rizika od bolesti srca

Jagode su bogate vitaminom C, vlaknima, kalijumom i drugim hranljivim materijama koje mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca. One mogu smanjiti krvni pritisak, poboljšati protok krvi i smanjiti upalu.Antioksidansi: Jagode su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može smanjiti rizik od raznih bolesti.

Smanjenje upala

One sadrže spojeve poput antocijana i kvercetina koji mogu smanjiti upalu u tijelu. To može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput artritisa, bolesti srca i dijabetesa. Smanjenje rizika od bolesti srca: Jagode su bogate vitaminom C, vlaknima, kalijumom i drugim hranljivim materijama koje mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca. One mogu smanjiti krvni pritisak, poboljšati protok krvi i smanjiti upalu.

Poboljšanje zdravlja mozga

Jagode mogu poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. To je zbog prisutnosti antioksidansa i drugih spojeva koji mogu poboljšati protok krvi i funkciju mozga. Pomoć u gubitku težine: Jagode su niskokalorične i bogate vlaknima, što može pomoći u smanjenju apetita i poboljšanju probave. To može pomoći u gubitku težine i održavanju zdrave tjelesne težine.

/etto.ba

Najnovije vijesti