16.5 C
Janja
Ponedjeljak, 04.03.2024.
NaslovnicaPodrinjePriča o najtežem srebreničkom vrisku: "Nermine, slobodno kod Srba, svi hajte"

Priča o najtežem srebreničkom vrisku: “Nermine, slobodno kod Srba, svi hajte”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U jednom od najpotresnijih snimaka iz jula 1995. godine, cijeli svijet je vidio Ramu Osmanovića koji je bio zarobljen, a sina Nermina zove praktično u smrt, u okupirane predjele srebreničkih šuma. I Ramo i Nermin, ali i hiljade drugih mladića i muškaraca ubijeni su, a snimka je ostala kao vječna opomena.

Danas Ramina supruga Saliha živi u istoj kući u selu iz kojeg su protjerani, u Dobraku u Srebrenici, selu uz samu obalu Drine. Živi i nada se da će pravda stići počinitelje.

U avliji ispred kuće Rame i Salihe Osmanović, gdje su živjeli sa sinovima Nerminom i Edinom, sanjali su se veliki snovi. A, onda rat i juli 1995. godine, kada porodica Osmanović bježi prema bazi UN-a u Potočarima. A, na samom početku jula, petog, granata je ubila njenog sina Edina.

“Ramo mi je rekao idi za narodom, šta ću. Nermin, moj sin, plakao je”, prisjeća se ova Majka, a nedugo poslije, za svoj život danas, govori:

“Ja imam sve, a nemam ništa.”

U Potočarima, Saliha je čula i vidjela sav užas, čak se zatekla u blizini Ratka Mladića i čula njegovo obraćanje izbjeglicama. Svjedočila je protiv njega u Hagu, željela je da ga pogleda u oči u toku svjedočenja. Zločinac, na suđenju, nije joj rekao ni riječ…

Da će ga ljudski ološ odvesti iznad iskopane jame, postrojiti i pucati u leđa. Istu će sudbinu doživjeti i njegov sin Nermin. Njegovo čedo.

Sina Nermina pronašli su u Nezuku. Ramu u Zelenom Jadru. Ukopani su u Memorijalnom centru u Potočarima.

/genocid.ba/radiosarajevo.ba

Najnovije vijesti