16.5 C
Janja
Ponedjeljak, 04.03.2024.
NaslovnicaIslamske temeMuslimani večeras obilježavaju Lejletul-miradž

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-miradž

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Večeras sa akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletul-miradž. Islamski izvori o ovoj mubarek noći govore kao o noćnom putovanju Muhammeda, a. s. od Mesdžidul-harama (Mekka) do Mesdžidul-Aksaa (Kuds-Jerusalem) i dalje u više sfere nematerijalnog svijeta.

U prvom ajetu Sure El-Isra se kaže: ,,Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolicu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali- On, uistinu, sve čuje i sve vidi.“

Po ovom jedinstvenom događaju u Poslanikovom životu jedno kur’ansko poglavlje dobilo je naziv El-Isra. Isra označava putovanje Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-harama iz Meke, do Mesdžidul-Aksaa u Kudsu, dok Miradž označava uzdignuće Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-Aksaa do najvišeg neba, odnosno do Sidretul-muntehaa.

Isra i Miradž se dešavaju u perioda poslanstva kada je Muhammed, a. s. bio ponajviše iskušavan u misiji i dolazi kao svojevrsna nagrada i utjeha da ublaži svu bol, napore i teškoće koje su se dogodile u proteklom poslaničkom periodu. S druge strane, ovaj veličanstveni događaj dao je novu snagu, uvjerenje i ohrabrenje kako Poslaniku, a. s tako i svim njegovim ashabima i sljedbenicima. Poslanik, a. s. je uzdignut do Sidretul-muntehaa, a potom se sasvim približio: Koliko dva luka ili bliže. (Suretu En-Nedžm, 9)

U suri En-Nedžm u nekoliko ajeta opisan je Poslanikov miradž kao viđenje veličanstvenih Božijih znamenja: ,,On ga je i drugi put vidio, kod Sidretu-l-Muntehaa, kod kojeg je džennetsko prebivalište, kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo – pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio, vidio je najveličanstvenija znamenja svoga Gospodara.“( En-Nedžm, 13-18.)

U ovoj odabranoj noći Allah, dž.š., propisao je klanjanje namaza. Zanimljivo je primjetiti da je namaz kao obavezna dužnost i jedan od stubova islama, objavljen i propisan na nebesima.

Mubarek noć Lejletul-miradž će biti obilježena i u Podrinju. U Ustikolini će biti obilježena u džamiji u Cvilinu. U Janji će biti upriličen mevlud nakon jacije-namaza u džamiji u Palutinama, predavač će biti mr. Dženan ef. Karasalihović.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti