26.8 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je Svjetski dan hidžaba

Danas je Svjetski dan hidžaba

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba, a ustanovljen je na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo.

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001.godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

Akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, koje se vežu za hidžab.

Ovim događajem želi se razvijati svijest o hidžabu, kao i osvijestiti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.

Obilježavanje ovog dana poprima globalne razmjere, a već nekoliko godina, raznim programima, obilježava se i u Bosni i Hercegovini i mnogim mjestima u Podrinju.

Povodom Dana hidžaba Mreža mladih Muftijstva goraždanskog i Odjel za brak i porodicu sinoć su, u Centru za kulturu Goražde, organizovali program o temi “Duh pokrivenosti”.

Ovom prilikom prigodno predavanje održao je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić koji je istakao važnost nošenja hidžaba.

U Janji će sutra biti održano druženje i predavanje za žene povodom Svjetskog dana hidžaba u Omladinskom centru sa početkom u 19:00.

/TV Podrinje/A.H.

Najnovije vijesti