14.3 C
Janja
Subota, 18.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiStranci ubuduće neće moći izaći iz BiH dok ne poravnaju sve račune

Stranci ubuduće neće moći izaći iz BiH dok ne poravnaju sve račune

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Stranci koji naprave saobraćajni prekršaj u BiH više neće moći prijeći granicu dok ne plate kaznu.
To je jedna od izmjena Zakonao prekršajima koje će se 10. septembra naći pred poslanicima Predstavničkog domaParlamenta FBiH. Kako je predlagač, Vlada FBiH, naveo u obrazloženju, cilj izmjena je otklanjanje nedostataka primijećenih tokom primjene ovog zakona. Da su izmjene potrebne, utvrdila je Radna grupa koju je formirao ministar pravde FBiH Mato Jozić. Između ostalog, u važećem zakonu nije definisano da policija može samostalno uhapsiti osobu koja je osumnjičena zaprekršaj, već to čini na zahtjev ovlaštene službene osobe.
 
Zbog toga će predloženim rješenjem biti određeno kako “prisiliti” strane državljane da plate kazne i troškove postupka prije nego što napuste BiH. – Svjesni da se oduzimanjem dokumenta u dužem periodu može ugroziti sloboda kretanja građana, a zbog potrebe da se naplata novčane kazne i troškova postupka prema ovoj grupi počinilaca prekršaja učini efikasnijom, Radna grupa smatra da bi predložena izmjena mogla dovesti do efikasnijeg okončanja prekršajnog postupka – navedeno je u prijedlogu.
 
Izbjegavanje kazne u tom smislu uvest će se mehanizam naplate kazne predviđen Zakonom o strancima, tako da će sud rješenje o prekršaju, zajedno s ličnim ili putnim dokumentom, dostaviti prijedlog Službi za poslove sa strancima. Pritom Služba može, na obrazložen prijedlog nadležnog organa, privremeno zabraniti izlazak stranca iz BiH ako postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz BiH mogao izbjeći krivično gonjenje.
 
Izvor: Avaz

Najnovije vijesti