36.5 C
Janja
Nedjelja, 14.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSaznajte jeste li ovisni o kockanju kroz test Rijaseta Islamske zajednice

Saznajte jeste li ovisni o kockanju kroz test Rijaseta Islamske zajednice

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Rijaset Islamske zajednice u BiH predstavio je istraživanje o motivima, stavovima i percepciji kocke, klađenja i igrama na sreću u BiH.

Formiran je Operativni tim za borbu protiv ovisnosti kockanja koji je izdao zbornik radova “Kocka je zlo”, a otvorena je i zvanična internet stranica www.kockajezlo.ba na kojoj možete odgovoriti na nekoliko pitanja i saznati jeste li i u kojoj  mjeri ovisni o kockanju. Kako bi uradili test, kliknite na OVAJ link.

-U BiH posljednjih nekoliko godina sve je veća dostupnost kocke i igara na sreću, te je samim tim sve učestalija pojava patološkog kockanja. Patološko kockanje stručnjaci smatraju poremećajem kontrole nagona, odnosno, nesposobnošću suzdržavanja od nekog nagona koji istodobno izaziva ugodu osobi, ali je i opasan za nju ili njoj bliske osobe. Shodno tome, kocka, klađenje i igre na sreću su prepoznati kao treći, najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola – kazao je vođa istraživačkog projekta dr. Ahmed Kulanić.

Prema njegovim riječima  41,8 posto ispitanika je izjavilo da ponekad igra bingo, a slijede ga sportsko klađenje 28,1, jednokratne srećke 26 i loto 23,3.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti