36.5 C
Janja
Nedjelja, 14.07.2024.

Dan Armije RBiH

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Armija Republike BiH, istinski je branila i odbranila bosanskohercegovačku državu. Multietničko – bosanskohercegovačko djelovanje Armije Republike BiH u njenoj oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i građana u BiH je zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode.

Armija Republike BiH nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi RepublikuBiH od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima. Armija Republike BiH nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture.

Armija Republike BiH je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju BiH kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u BiH sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Zato je stvaranje Armije Republike BiH važna historijska činjenica koja je obilježila začetak nove epohe u političkoj realnosti bosanskohercegovačke države. S tom činjenicom moraju računati svi neprijatelji BiH, svi oni koji žele njenu okupaciju i podjelu. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovit genocid nad građanima koji su željeli mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu.

U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori, multietnička oslobodilačka borba Armije Republike BiH za Ideju Bosne i Bosanski duh, što je i borba za bosanskohercegovačke, evropske i svijetske vrijednosti, dobiva sve više na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH.

Pod zastavom Armije Republike BiH tokom agresije na državu BiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda. Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu BiH u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti. Zato čuvajmo sjećanje na časnu i hrabru Armiju Republike BiH, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države BiH.

Autor je direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade

Najnovije vijesti