7 C
Janja
Nedjelja, 21.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiLejletul-berat / Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć – vrijeme sudbine i želja

Lejletul-berat / Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć – vrijeme sudbine i želja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć Lejletul-berat, poznatiju kao noć oprosta, sudbine i želja. Mubarek noć Lejletul-berat nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Podrinja bit će obilježena prigodnim programima. 

Ova odabrana noć Lejletul-berat, noć koja se prema islamskoj tradiciji smatra noći brisanja grijeha, te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu. 

Lejletul-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleci počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. 

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe. 

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletul-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi. 

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana. 

Mubarek noć Lejletul-berat biće obilježena i u mnogim mjestiam u Podrinju. Povodom mubarek noći Lejletul-berata, Medžlis islamske zajednice Zvornik i džemat Zaseok organizuju mevludsku svečanost u subotu u džamiji u Zaseoku poslije akšam namaza. Na plakatima možete pogledati u kojem će još podrinjskim mjestima biti obilježena ova mubarek noć.

/TV Podrinje/A.H.

Najnovije vijesti