28.1 C
Janja
Utorak, 16.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSjećanje na Ninu Ćatića: Na današnji dan je Nihad Nino Ćatić odaslao...

Sjećanje na Ninu Ćatića: Na današnji dan je Nihad Nino Ćatić odaslao posljednji izvještaj iz Srebrenice (VIDEO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nino Ćatić, prijeratni student žurnalistike na Fakultetu u Novom Sadu, na današnji dan prije 29 godina, 10. jula 1995. godine u večernjim satima posljednji put se javio radioamaterskom vezom iz opkoljene Srebrenice.

Rođen je 29.08.1969. godine u Srebrenici. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom mjestu.

Nino Ćatić se sa studija iz Novog Sada u Srebrenicu vratio 4. aprila 1992. godine kako bi sa porodicom dočekao Ramazanski bajram. Bio je to put bez povratka, a Nino Ćatić je od 1992. do 1995. godine izvještavao o ratnim događanjima iz ovog grada. Bio je ljubitelj poezije, a napisao je i jednu pozorišnu predstavu koja je ostala u pošti u Srebrenici i nikada nije pronađena.

 Sve ratne godine Nino je proveo u Srebrenici, gdje je uređivao lokalne novine „Srebrenički glas“ te bio jedan od glavnih animatora kulture u enklavi. Pored poezije, pisao je i drame od kojih se izdvaja drama „Odmetnici“.

Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramtičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. Izvještaje iz grada koji umire i nestaje emitovali su svi državni mediji. Izvještaj poslan 10. jula 1995. godine predstavlja svojevrsni apel domaćoj i međunarodnoj javnosti da spriječe genocid.

Nino se nakon tog izvještaja zaputio prema Tuzli, zajedno s prijateljima, blizancima Seadom i Senadom i hiljadama svojih Podrinjaca, kroz šume, putem smrti.

Majka Hajra i otac Junuz zaputili su se ka Potočarima, gdje su u jednoj od hala sa oko 5 hiljada osoba proveli noć, da bi ujutro bili razdvojeni prilikom ulaska u različite transportere.

Devedeset posto posmrtnih ostataka muža Junuza, Hajra Ćatić identificirala je 2005. godine. Saznala je da je ubijen u Kozluku, na samoj obali Drine.

Hajra Ćatić preminula je u novembru 2021. godine.

Brat Nihada Nine Ćatića, Nermin uspio je izbjeći srebreničku tragediju jer je 1992. godine iz ovog bh. gradića otišao u Ohrid, a danas se sa svojom porodicom nalazi u Švedskoj.

Nažalost, posmrtni ostaci Nihada Nine Ćatića još nisu pronađeni.

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice održava se konferencija “Osnaživanje kroz sjećanje: Održavanje međugeneracijske odgovornosti”. U Srebrenici će biti dodijeljene novinarske nagrade “Nino Ćatić”. Memorijalni let golubova od Srebrenice do Sarajeva.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti