28.1 C
Janja
Utorak, 16.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti "Zlatnog ljiljana" Ekrema Malagića - Kenđe

Godišnjica smrti “Zlatnog ljiljana” Ekrema Malagića – Kenđe

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 29. godina život za Podrinje, za Domovinu Bosnu i Hercegovinu dao je heroj Ekrem Malagić poznatiji kao Kenđa.

Ekrem Malagić je rođen 12.02. 1969. godine u Voljavici, opština Bratunac od oca Nurifa i majke Kade. Osnovno obrazovanje je završio u Voljavici i Bratuncu, a srednje u Bratuncu te je stekao zvanje KV autolimar.

Do agresije na Bosnu i Hercegovinu živio je u rodnoj Voljavici i bio nezaposlen kao i većina tadašnje omladine. Bio je veoma cijenjen kako od prijatelja, tako i od ostalih sugrađana.

Agresija na RBiH zatiče ga u rodnoj Voljavici kao člana Patriotske lige. Nakon okupacije Bratunca u aprilu 1992. nalazi se u grupi dobrovoljaca podrinjskog heroja Osmana Malagića. Učesnik je svih bitki koje je izvodio vod Voljavica.

Organizirao je diverzantske akcije na neprijatelja na relaciji Sase – Bratunac. Kenđa 17. juna 1992. godine pristupa u interventni vod pri glavnom štabu oružanih snaga Srebrenica. Bila je to jedna od najelitnijih jedinica.

Do osnivanja 28. divizije ARBiH- e. ogroman je broj akcija u kojima je učestvovao. Samo neke od njih su Zalužje, Voljavica, Skelani, Kamenica i dr. U Kamenici lično uištava bunker sa agresorima i zarobljava dva bestrzajna topa, kao i mnogo materijalno tehničkih sredstava.

Među borcima je posebno ulijevao samopouzdanje, jer pred akcije pitali su se: “Ide li Kenđa? Jer ako je Kenđa tu, biće žestoko!”

U borbama je dva puta teže ranjavan. Ali to ga nije obeshrabrilo, kao ni pogibija brata Zijada ni snahe Azre 1992. godine. To mu je bio dodatni motiv da istraje u odbrani Domovine. Bio je izuzetan borac i povjeravani su mu najodgovorniji zadatci. Do zadnjeg trenutka pokušavao je i srcem i snagom odbraniti Srebrenicu, što je njemu i njegovim saborcima u mnogo navrata uspijevalo.

Jula 1995. godine Kenđa kreće sa svojim saborcima u poslednji pokušaj spriječavanja pada grada. Bez obzira na ubijeđivanje drugih da je sve gotovo uspijevaju da potisnu neprijatelja sve do Zelenog Jadra.

Nažalost u pokušajima da uništi tenk koji je nadirao prema gradu Srebrenici, 10. jula 1995. godine, Kenđa junački daje svoj život u odbrani Domovine. Nosilac je pismene pohvale komadanta 28. divizije Srebrenica. Za nesebično požrtvovanje i doprinos u odbrani Domovine RBiH-e Malagić Ekrem Kenđa je 24. decembra 1995. godin, posthumno odlikovan i najvećim ratnim priznanjem značkom “Zlatni ljiljan”. Kenđa je kao komandir jednog voda IDČ 28. divizije, posthumno proizveden u čin nadporučnika ARBiH-e.

Iza njega je ostala kćerka Azmira i kćerka Irma.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti