16.8 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiObilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji obilježena je 32. godišnjica oslobođenja Kalesije, a ujedno i dan ove općine. Pripadnici Armije Republike BiH su 23.maja 1992.godine uspjeli savladati agresora na ovim prostorima te su nakon jednaest dana okupacije uspjeli da Kalesiju vrate pod kontrolu Armije RBiH.

U ime Općine Kalesija cvijeće je položio općinski načelnik Sead Džafić, zatim predstavnici Općinskog vijeća Kalesija na čelu sa predsjedavajućim Damirom Džafićem, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i poslanica u Skupštini TK Hasiba Kurtić, premijer Vlade TK Irfan Halilagić i ministri Fadil Alić, Anela Ajšić, Dušanka Bećirović, Damir Gazdić i Denis Bećirović, zatim predstavnici boračkih udruženja i organizacija, članovi političkih stranaka, diektori javnih preduzeća i ustanova kao i drugi građani.

Nakon toga održana je Svečana akademija gdje je prikazan i film „Kalesija nekad i sad“, u kojem su predstavljeni potencijali prve oslobođene općine kao i šta je urađeno u proteklom periodu u ovoj općini.

Na danas upriličenoj Svečanoj akademiji uručena su i priznanja. “Medalja sa zlatnim grbom” Samira Mešanović Šehić – Posthumno, “Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija” Udruženju građana „Prijatelji jetima“ TEAM CNC d.o.o. Kalesija, Mujo Tosunbegović iz Kalesije Centra. Također, uručenu su “Zahvalnice sa zlatnim grbom” zaslužnim građanima koji su dali doprinos na promociji Kalesije.

Za Dan Općine podijeljeni su i ključevi korisnicima koji su ostvarili pravo na smještaj u novoizgrađenim zgradama po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za sedamdeset i devet (79) porodica, koje su do sada boravile u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju na području općine. Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“. Implementator CEB II projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa kantonalnim i opštinskim/gradskim vlastima. Sredstva za tehničku pomoć za realizaciju projekta osigurana su iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i bilateralni donatori CEB banke: vlade Norveške, Španije, Italije i Slovačke. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima ulogu Agencije za provođenje projekta po Međunarodnom okvirnom sporazumu o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe-CEB, a za finansijsku realizaciju projekta je zadužen Fond za povratak Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost podprojekta iznosila je oko 4.737.000,00 KM (4.160.000,001 KM kreditna sredstva CEB-a i iznos od 577.000,00 KM sredstava, koje je osigurala Općina).

U povodu ovog datuma, općinski načelnik zajedno sa premijerom Vlade TK Irfanom Halilagićem, ministrom za rad socijalnu politiku i povratak Fadilom Alićem i sa savjetnikom ministra za ljudska prava BiH Elvirom Rožnjakom pustio promet novoizgrađenu ulicu koja će rasteretiti centar Kalesije. 

/Općina Kalesija

Najnovije vijesti