36.5 C
Janja
Subota, 22.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiVeterani iz VRS-a najavili sprečavanje Bošnjaka da kupuju zemlju kod Bijeljine

Veterani iz VRS-a najavili sprečavanje Bošnjaka da kupuju zemlju kod Bijeljine

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Udruženje veterana “Garda Panteri” objavilo je, pa sa svoje Facebook stranice izbrisalo najavu da će organizovati protest u Novoj Janji u okolini Bijeljine, kako bi spriječili Bošnjake da kupuju kuće u ovom, kako su ga nazvali, “srpskom naselju”.

Takve objave povratnike bošnjačke nacionalnosti ponovo uznemiruju i podsjećaju na zločine i napade koje su dožvjeli prvih godina povratka.

Petar Cvjetinović, predsjednik udruženja, za Detektor je potvrdio da će se okupiti članovi i simpatizeri “Pantera”, ali da će poslati i proglas svim mještanima kako bi ih upozorili na pokušaje kupovine “srpske” zemlje i imovine.

“Pazite, jedan čovjek da dođe u čisto srpsko naselje, koje ima skoro 600 srpskih kuća, i da kupi srpsku kuću. To je nama veoma sumnjivo” – kaže on.

Udruženje je na svom Facebook profilu u utorak ujutro objavilo proglas nakon što je jedna kuća prodata osobi bošnjačke nacionalnosti, “objašnjava” Cvjetinović.

“Nova Janja je čisto srpsko mjesto gdje žive ljudi koji su protjerani sa svojih ognjišta prodavati kuće nekim sumnjivim tipovima nije dobro” – napisali su na svom Facebook profilu, gdje su najavili “veliki skup u Novoj Janji”, kako bi spriječili prodaju imovine Bošnjacima.

Kazao je da u udruženju imao oko 170 porodica iz Nove Janje, naselja u koje su se doselile izbjeglice iz Smoluće, Tinje i Potpeća.

“Garda” je objavu nakon razgovora s novinarima Detektora uklonila sa svoje Facebook stranice.

Muju Bogaljevića, koji se u Janju vratio 2000. godine, nakon šest godina izbjeglištva u Živinicama, ovakve objave podsjećaju na prvi povratnički susret sa zajednicom nedugo nakon ulaska u rodnu kuću, kada su na njegov dom bačene tri bombe.

Za njega, težnje da se naselja održe jednonacionalnim nisu iznenađenje, ali uvijek mu izazivaju negativne emocije i sjećanja. On primjećuje da se ovakvi napori samo intenziviraju kako prolazi vrijeme.

Kaže da će savjet Mjesne zajednice Janja, gdje je jedini Bošnjak, u srijedu na sjednici razgovarati o incidentu.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nije odgovorio na pozive i poruke novinara Detektora za komentar o najavi “Garde Panteri”.

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine, kaže da je prije nekoliko dana boravio u Novoj Janji i da niko od stanovnika nije govorio o prodaji imovine, nego da razmišljaju o egzistenciji i načinu preživljavanja.

U narednom periodu mogu se očekivati manji ili veći lokalni incidenti pod kontrolom vlasti Republike Srpske, smatra on i objašnjava da pojedinci bliski vlastima dolaze u takva mjesta i šire razne dezinformacije o drugim narodima kako bi posijali mržnju.

Preko paraobavještajnih struktura koje imamo, u Republici Srpskoj će se praviti manji ili veći incidenti, a onda će se Vlada i političari pokazivati kao oni koji će tobože smirivati te incidente ili će ih i dalje potpirivati kako procijeni da njima odgovara” – smatra Todorović.

Predsjednik udruženja čiji se članovi odazivaju pozivima vlasti u manjem entitetu na skupove kojima se pruža podrška politici Milorada Dodika kaže da “Garda Panteri” ne želi praviti incidente, ali da neće odustati od upozoravanja srpskog stanovništva i od odbrane svojih saboraca. Navode da je jedan od članova udruženja sa dijagnosticiranim PTSP-om žrtva te prodaje, jer je kupac ušao i u njegov posjed.

Todorović ovu inicijativu vidi i kao politički instruiran potez čiji je jedan od ciljeva stvoriti tenzije pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama te da nije odraz mišljenja stanovnika Nove Janje.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebala bi u četvrtak, 23. maja, odlučivati o rezoluciji kojom se 11. juli proglašava međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i traži uvrštavanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu u obrazovne programe.

Detektor je u bazi “Mapiranja mržnje” za godinu dana mapirao deset incidenata na području Bijeljine, od kojih je jedan bio i pucanje na lokalnu džamiju u vrijeme jutarnje molitve, što Okružno tužilaštvo Bijeljine nije ocijenilo kao zločin iz mržnje, jer se radilo o startnom pištolju.

/detektor.ba

Najnovije vijesti