15.4 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiLjepote Podrinja: Džamija sa pet munara na Kula Gradu 

Ljepote Podrinja: Džamija sa pet munara na Kula Gradu 

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U zvorničkom naselju Kula Grad, na jednom brežuljku, a Istočna Bosna sva je u brežuljcima, uzdiže se, pomalo nestvarno, džamija s pet munara. Jedina takva u Bosni i Hercegovini. Pet munara predstavlja pet dnevnih namaza. 

Povratničkim naseljem Kula Grad iznad Zvornika dominiraju s jedne strane velika drevna tvrđava i turbe čuvenog sufijskog šejha Hasana Kaimije, a s druge džamija sa pet munara, koju je svojim sredstvima i većim dijelom rukama izgradio mještanin Avdo Tučić. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu je porušena, kao i sve ostale džamije u istočnoj Bosni, međutim nakon povratka na svoje, Avdo Tučić je ponovo sagradio džamiju. Njegovi potomci su rekli da je Avdo 17 godina sanjao da gradi baš ovakvu džamiju. Svaki detalj u njoj urađen je onako kako je sanjao.

Nakon Avdine smrti 2007. godine, brigu o džamiji preuzeo je njegov najmlađi sin Mehmed.


Džamija sa pet munara danas je velika atrakcija i objekt po kojem je Kula Grad nadaleko poznat. Veliki broj posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i dijaspore svakodnevno obilazi ovu džamiju.


Kula Grad je, osim po historijskim znamenitostima, poznat i kao mjesto gdje je pružen prvi organizirani otpor agresoru na BiH. To je pomoglo susjednim opštinama i naseljima da se pripreme za odbranu. Nakon pada Kula Grada, hadži-Avdo je bio zarobljen u nekoliko srpskih logora. Preživjeli logoraši kažu da je i u najtežim trenucima bio smiren i davao im uputstva kako da se ponašaju, što je mnogima spasilo živote. Nakon oslobađanja iz logora, teško je ranjen u Sapni, ali je čudesno preživio. Svi oni koji su bili s njim u tom periodu, sjećaju se da nijednog trenutka nije sumnjao da će se vratiti u svoje mjesto i ponovo napraviti džamiju i sve se, na kraju, i obistinilo.

/TV Podrinje/interenet/A.H.

Najnovije vijesti