15.9 C
Janja
Petak, 24.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNastavak suđenja za zločine na području Zvornika: Viđao optuženog u Liplju kad...

Nastavak suđenja za zločine na području Zvornika: Viđao optuženog u Liplju kad su mještani bili zatvoreni

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je viđao optuženog Borislava Grujića u Liplju kada su tu 1992. godine bili zatvoreni mještani bošnjačke nacionalnosti.

Predrag Grujić kazao je da je živio u Snagovu i da su držali straže, a da su u selo došli i “Bijeli orlovi”, čiji je komandant bio Zoran Obrenović.

“U Gligorevićima su se smjestili… Meni su dali ‘papovku’ i bluzu maskirnu. I drugima su, nisu imali dovoljno”, – rekao je svjedok.

Kazao je da su poslije pogibije Obrenovića u obližnjem selu Liplju iz kuća pokupljeni mještani bošnjačke nacionalnosti, i naveo je imena muškaraca iz Snagova sa kojima je u tome učestvovao po nalogu “Bijelih orlova”.

Tužiteljica Eldina Biuk podsjetila ga je da je u istrazi naveo da je i optuženi Borislav Gligorević, inače svjedokov rođak, učestvovao u kupljenju naroda, ali je Grujić rekao da se ne sjeća da je on bio.

Kazao je da su mještani zatvoreni u jednu kuću u Liplju, a da je on stražario s drugima. Potvrdio je da je tu viđao i Gligorevića. Prvobitno je naveo da ga je vidio jednom kada je pošao u grad, a kada ga je tužiteljica podsjetila na iskaz iz istrage, rekao je da ga je viđao. Prema njegovim riječima, “Bijeli orlovi” su izvodili mještane i vidio je da su neki pretučeni. Prisjetio se da je viđao raščupane žene i da je jednu noć čuo žensku dreku.

Borislav Gligorević zvani Beba optužen je za višestruka silovanja u Liplju kod Zvornika. Prema optužnici, on je bio pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

Grujić je kazao da je poslije sedam do osam dana grupa Bošnjaka došla i zapucala kako bi oslobodila mještane Liplja, dok su se oni povukli. Branilac Dragoslav Perić naveo je da svjedok u prvoj izjavi nije spomenuo Gligorevića, već tek drugi put kada je ispitan u Tužilaštvu.

Svjedok je braniocu potvrdio da se Liplje nalazi na putu iz Snagova prema Zvorniku.

Suđenje se nastavlja 12. aprila.

/detektor.ba

Najnovije vijesti