17 C
Janja
Srijeda, 22.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiOptuženi za zločine u Karakaju negirali krivicu

Optuženi za zločine u Karakaju negirali krivicu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Vidoje Blagojević i još devet optuženih negirali su krivicu za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika u proljeće 1992. godine.

“Nisam kriv“, izjavili su Vidoje i Mile Blagojević, Ivan i Milan Arapović, Kosta i Branko Pejić, Božo Radić, Mile Savić, Ljubiša Pejić, kao i Verica Radović, koja je također negirala krivnju.

Ročištu zbog zdravstvenog stanja nije prisustvovao optuženi Stevo Vasiljević, a tužilac Ahmed Mešić je predložio rok do ponedjeljka, kako bi se Tužilaštvo i Odbrane pismeno izjasnile o eventualnom razdvajanju predmeta.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, svi su, osim Radović i Vidoja Blagojevića, bili pripadnici Karakajske čete u sastavu Teritorijalne odbrane Zvornik, a kasnije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici, osim Radović, svi se terete za nezakonito zatvaranje i nečovječno postupanje prema oko 700 bošnjačkih civila te ubistvo i prisilni nestanak najmanje 150 civila, od 1. do 5. juna 1992. godine. Civili su bili zatvoreni u Tehničko-školskom centru u Karakaju.

Osim Vidoja Blagojevića i Radović, ostali optuženi se terete da su kao stražari propustili da zaštite živote i zdravlje oko 680 zatvorenih civila jer nisu spriječili srpske vojnike da neometano ulaze u školu, gdje su premlaćivali i izvodili civile, i od kada se većini gubio svaki trag, te ubijali zatvorenike.

Radović je optužena da je 1. juna 1992. ispred prostorija škole u Karakaju svjesno i voljno pucala iz neposredne blizine i ubila dva zatvorenika koje je stražar izveo. Ovaj zločin je, kako se navodi, počinila iz osvete.

Prema navodima optužnice, Vidoje Blagojević se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS-a, kao nadređena osoba propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

/detektor.ba

Najnovije vijesti