30.8 C
Janja
Nedjelja, 14.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNERADNA NEDJELJA U BIJELJINI: Kakvi su dosadašnji efekti neradne nedjelje u Bijeljini?

NERADNA NEDJELJA U BIJELJINI: Kakvi su dosadašnji efekti neradne nedjelje u Bijeljini?

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Bijeljina je jedan od bosanskohercegovačkih gradova u kojem prodavnice ne rade nedjeljom. Iako je odluka na snazi već gotovo tri godine, i dalje je predmet brojnih polemika. Dok privrednici tvrde da su na gubitku, sa druge strane, izričit je stav gradske uprave – ukidanja odluke neće biti.

Generalno, manji prihod i smanjenje broja zaposlenih – to su efekti koje je u Bijeljini donijela zabrana rada nedjeljom, pokazale su analize Privredne komore regije Bijeljina.

Trideset posto prihoda u tržnim centrima ostvarivan je tokom vikenda, smanjenjem tog jednog dana došlo je do smanjenja prihoda možda i više od 10 posto, takođe i smanjenjem broja radnih sati došlo je do smanjenja broja zaposlenih sada imamo ljude koji dolaze iz Srbije, ne obavljaju kupovinu u Bijeljini, odlaze u Tuzlu, Orašje, Brčko čak i Zvornik. S druge strane, gradonačelnik Bijeljine ranije je demantovao ove navode i istakao da je situacija potpuno suprotna. Ipak, iz Gradske uprave nismo uspjeli saznati da li su i oni radili svoje analize i kojim podacima raspolažu. Tvrdnje privredne komore potvrđuju i u udruženjima potrošača.” – rekla je Slavica Marković direktorica Područne privredne komore Bijeljina.

“Smanjen je defakto nešto promet, ali ne toliko da bi dovelo do nekih većih gubitaka.Prema onome što imamo nekakve kontakte sa većim tržnim centrima, oni kažu da se uglavnom sad taj dio trgovine, ljudi se privikavaju, pa je to prebačeno u dane ranije, subota”. – rekao je Jovan Vasilić predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina

Ukidanja odluke neće biti kategoričan je stav Gradske uprave. Zbog toga su vlasnici benzinskih pumpi nedavno zatražili barem njenu izmjenu.Odgovor nisu dobili.

Umjesto zabrana, pojačati inspekcijske kontrole, kažu ekonomisti.

Građani Bijeljine ipak se solidarišu sa radnicima. Prema podacima Privredne komore najveći promet u trgovinskom sektoru u Bijeljini je subotom, a drugi dan je, do novembra 2021. bio nedjelja. Privrednici poručuju da će borbu nastaviti i dalje. 

VIDEO: BHRT – Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

/slobodna-bosna.ba

Najnovije vijesti