15.4 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiObilježena 30. godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića i njegovih osam saboraca

Obilježena 30. godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića i njegovih osam saboraca

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Članovi Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, bivši saborci, porodice i prijatelji obilježavaju godišnjicu pogibije načelnika štaba 43. Drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih osam saboraca.

Posjetom mezarjima Kolijevke i Glamoč učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća kraj nišana heroja, u Goraždu je obilježena 30. godišnjica pogibije načelnika Štaba i osam pripadnika izviđačko–diverzantske čete 43. drinske udarne brigade ARBiH iz Goražda.

Heroji odbrane Goražda i BiH živote su izgubili na današnji dan 1994. godine na najhumanijem vojničkom zadatku.

U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, poginuli su načelnik Štaba i pripadnici Izviđačko-diverzantske čete Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin. Terović, Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Četvorice njih posthumno su odlikovani najvećim vojnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Članovi porodice, njihovi nekadašnji saborci, prijatelji i poštovaoci, predstavnici vlasti BPK i Grada Goražda, danas su im odali dužnu počast polaganjem cvijeća na mezarjima u naseljima Kolijevke i Glamoč, a uspomene na lik i djela Dizdara i saboraca evocirane su na akademiji u Centru za kulture Goražde

Sudionici tog vremena podsjetili su da su komandantu Feridu Dizdareviću mnogi ukazivali na rizike koje nosi akcija duboko u neprijateljskoj teritoriji, ali da je on govorio kako sebi nikad ne bi mogao oprostiti da ih ostavi tamo. U akciji je ranjeno 17 boraca, a izvlačenje tijela poginulih i ranjenih iz minskog polja trajalo je cijela noć kroz snijeg dubine oko jednog metra.

Počast hrabrim bosanskim herojima koji su položili živote za živote svojih saboraca, za slobodu Goražda i BiH, odata je učenjem Fatihe te je poručeno kako se ljudi i događaji iz najtežeg perioda ne smiju prepustiti zaboravu.

Februar 10. 1994. godine bio je jedan od najtužnijih trenutaka za Goražde, a posebno pripadnike 43.DUB

/avaz.ba/faktor.ba

Najnovije vijesti