16.5 C
Janja
Ponedjeljak, 04.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiTužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora za Sretena Miloševića optuženog za genocid u...

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora za Sretena Miloševića optuženog za genocid u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Sretena Miloševića, optuženog za genocid u Srebrenici, zbog opasnosti od bjekstva u Srbiju, dok je odbrana predložila određivanje mjera zabrane.

Tužilac Tarik Crnkić je kazao da je optuženom Miloševiću određen pritvor 15. decembra prošle godine, koji je kasnije produžen, kao i da je uhapšen prilikom prelaska granice.

Pritvor je jedina mjera kojom bi se obezbijedila prisutnost optuženog i vođenje postupka, jer optuženi nema prebivalište u BiH, državljanin je Srbije i tamo ima prebivalište. Posjeduje državljanstvo države koja ne izručuje svoje državljane. Tužilac je rekao je da optužnica potvrđena 5. februara.

Za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici s Miloševićem su optuženi Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Dragoje Ivanović te Stanoje i Milorad Birčaković.

Tužilaštvo je ranije navelo da su, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice. Ovu optužnicu je prvobitno Sud BiH vratio na uređenje.

Advokat Radivoje Lazarević je kazao da je tačno da Milošević ima državljanstvo Srbije, kao i da ima dvije lične karte – u Zvorniku i Malom Zvorniku.

On je u sudski spis uložio zahtjev Miloševića za ostvarivanje prava na penziju u Zvorniku i zdravstvenu knjižicu kojom dokazuje da se liječi u ovom gradu. Optuženi Milošević je izrazio saglasnost s prijedlogom svog branioca.

Odluku će Sud BiH donijeti u zakonskom roku.

/detektor.ba

Najnovije vijesti