16.5 C
Janja
Ponedjeljak, 04.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDom zdravlja Bijeljina prijavio epidemiju morbila

Dom zdravlja Bijeljina prijavio epidemiju morbila

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je danas da je u Bijeljini prijavljena epidemija morbila.

Dom zdravlja Bijeljina prijavio je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila na području tog grada. Iz Instituta je najavljeno da će se tim povodom sutra oglasiti načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu Nina Rodić Vukmir.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Inače, 19. januara na području Tuzle i Živinica proglašena je epidemija morbila te je naglašeno kako je od 1. januara registrovano 48 slučajeva ovog oboljenja. Vrlo brzo, uslijedila je lančana reakcija te su zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo saopćštili kako je na ovom području potvrđeno 11 slučajeva morbila kod djece.

Krajem prošlog mjeseca je saopšteno kako je za samo dva dana u Sarajevu protiv morbila vakcinisano 713 mališana.

Morbili su oboljenja koja su bila skoro pa potpuno iskorijenjena, a njihova masovnija pojava vezana je isključivo za nizak procenat imunizirane djece MRP i petovalentnom vakcinom.

Unazad nekoliko godina stručnjaci u Bosni i Hercegovini su kontinuirano upozoravali na moguću pojavu teških zaraznih bolesti zbog izuzetno niskog procenta vakcinisane djece MRP i petovalentnom vakcinom. Međutim, pojedini roditelji se nisu toliko vodili riječima struke, već isključivo antivakserskim lobijem, bez naučnog utemeljenja.

/klix.ba

Najnovije vijesti