16.5 C
Janja
Ponedjeljak, 04.03.2024.
NaslovnicaZdravljeZdravlje: Mnoge zdravstvene prednosti mandarina

Zdravlje: Mnoge zdravstvene prednosti mandarina

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. vijeka. Ovo voće bogato vitaminom C, štiti naš imunitet u sezoni prehlada, a pomaže nam i u održavanju vitke linije. Uz sve to mandarine su i veoma ukusne.

Sezona je ovog citrusa koje povoljno utiče na vaše zdravlje, a pogledajte koje su to prednosti:

Ubrzavaju probavu


Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na bijele “tračice” koje obavijaju plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza.

Čuvaju srce


Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Podmlađuju kožu


Bogata antioksidantima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za njegu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora.

Smanjuju nivo holesterola u krvi


Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg holesterola i podstiču dobar holesterol. Takođe, mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg holesterola, i održavaju normalan krvni pritisak.

Jačaju imunitet


Budući da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcionisanje zdravog imunološkog sistema.

Dobre su za oči


Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tijela oka gde bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

/jabuka.tv

Najnovije vijesti