17.6 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHEmir Hastor: "Ja sam ratno dijete, koje nije ni sanjalo da će...

Emir Hastor: “Ja sam ratno dijete, koje nije ni sanjalo da će nekad biti najbolje u bilo čemu”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Emir Hastor Foto: avaz.ba

Maratonac Emir Hastor jedan je od mladih, uspješnih sportista čiji rezultati, ali i način života mogu poslužiti kao inspiriracija hiljadama drugih. Atletičar koji već tri godine nosi titulu prvaka BiH u maratonu u 2023. godini kolekciji medalja i pehara dodao je i onu državnog prvaka na 10.000 metara, tako da je mladić iz malog grada Goražda najbolji maratonac kojeg BiH trenutno ima.

 “Ako bih 2023. morao ocijeniti od 1 do 10 to bi bila 10, jer bio sam učesnik i Berlinskog maratona. Konačno sam vidio i svjetsku scenu i zaista mi je bilo drago naći se među najboljim trkačima svijeta. Napravio sam dobar rezultat jer sam među 50.000 učesnika zauzeo 700 mjesto i obezbijedio svoje mjesto na ovom takmičenju 2024. godine, na 50. jubilarnom Berlinskom maratonu. Sve je bilo u redu do 36. kilometra, gdje sam se jednostavno „ugasio“, a da sam nastavio tim tempom sigurno bih bio među prvih 100 – kaže Hastor.”

Emir nije samo sportista, već i volonter, humanitarac, mladić koji sa svojim kolegama iz Atletskog kluba Goražde već godinama vodi Školu trčanja, promovirajući sport i zdrav način života. Ipak, bosanskohercegovačku, ali i javnost u regionu, pa i šire, oduševio je tokom pandemije koronavirusa i dana zabrana kretanja.

“Bio sam tada volonter u Volonterskom servisu preko kojeg smo pomagali starijima, koji nisu mogli izlaziti vani, noseći im hranu i lijekove. A onda sam se sjetio kako bih na svom balkonu dužine sedam i po metara možda mogao trčati, pa možda i na taj način pomoći drugima da ispune to vrijeme neizvjesnosti i usamljenosti. Krenuo sam trčati par kilometara, pa sam stigao do 10. U tom momentu je naišla i policijska patrola, stali su i gledali šta ja to radim. Komšije su sa svojih balkona također gledale. Završio sam taj 21 kilometar dug polumaraton na 7,5 metara balkona i ta vijest je otišla u cijeli svijet. Objavio je i BBC” – sjeća se Hastor.

Baš u vremenu kada smo mislili da smo doživjeli sve što se doživjeti moglo, od vremenski do svih drugih pošasti i nepogoda, dešava se Gaza. Razaranje pojasa naseljenog milionima Palestinaca, kršenje svih poznatih normi međunarodnog prava, nikoga u svijetu ne ostavlja ravnodušnim. Hastor je odlučio da pomogne onoliko koliko je u mogućnosti, humanom akcijom „Kilometri za Gazu“.

Kao mladić koji je imao teško djetinjstvo baš zbog rata, želio je da na neki način pomogne narodu Palestine. Organizovan je maraton za narod Palestine. Pretrčao je 4 kruga na Velikoj aleji i zadnjih 7-8 kilometara do prostorija udruženja Pomozi.ba. Prodao je kilometre i sakupio blizu 5.500 KM za pomoć narodu u Palestini.

Mladima poručuje da nikad ne odustaju i da vjeruju u svoje snove jer je i sam bio ratno dijete koje nije imalo ništa, koje nije ni sanjalo da će jednog dana biti najbolji u bilo čemu u BiH, a ne u najtežoj atletskoj disciplini maratonu.

/avaz.ba

Najnovije vijesti