17 C
Janja
Četvrtak, 13.06.2024.
NaslovnicaZdravljeZdravstvene dobrobiti mrkve

Zdravstvene dobrobiti mrkve

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svježa mrkva se može naći tokom cijele godine, nije skupa, a možete je jesti u sirovom stanju ili kao dodatak jelima.

Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da je njezina domovina Evropa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka.

Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve.

Popravlja vid

Najvažniji uticaj koju mrkva ima na naše zdravlje je to što pozitivno utiče na vid. Ovo povrće ima vitamino A, koji ima direktan uticaj na naš vid. Pored toga, beta karoten u mrkvi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.

Sprječava razvoj kardiovaskularnih oboljenja

Mrkva se naročito preporučuje osobama koje imaju povišen krvni pritisak i pate od srčanih oboljenja. One sadrže beta-karoten, alfa-karoten i lutein, koji su antioksidansi koji regulišu nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Štiti zdravlje jetre

Ovo ukusno povrće može zaštitit vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u mrkvi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, mrkva smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem hrskavog narandžastog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.

Reguliše nivo šećera u krvi

Mrkva jeste bogata šećerom, ali su ipak zdrav izbor za osobe koje boluju od dijabetesa. Prirodni šećer u mrkvi se lako prerađuje. Karotenoidi koji se nalaze u ovom povrću pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Štiti od moždanog udara

Sudeći prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici s univerziteta Harvard, osobe koje redovno jedu mrkvu imaju za čak 68 odsto manji rizik od moždanog udara.

/zdravlje.com

Najnovije vijesti