17 C
Janja
Četvrtak, 13.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiVlasenica: Nakon poziva za smanjenje ezana, trobojka uz mezarje

Vlasenica: Nakon poziva za smanjenje ezana, trobojka uz mezarje

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U aprilu ove godine na adresu Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica stigao je dopis koji je potpisao Miroslav Kraljević (kome se sudi za ratne zločine počinjene u Vlasenici) u kojem se traži da se “smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu”. Nakon tog poziva novo “iznenađenje” za Bošnjake Vlasnice.

Naime, čelnici Fudbalskog kluba Vlasenica postavili su jarbole na južnoj strani stadiona, odmah do Memorijalnog centra Rakita.

Zajim Mahmutović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednica Vlasenica, potvrdio je da su jarboli uvijek bili uz svlačionice, uz službene prostorije kluba, a ne do samog Šehidskog mezarja kako je to sada.

“I nas je iznenadilo kad smo vidjeli gdje su postavljene zastave. Uvijek su bile uz svlačionice, ali vjerovatno su ovo neki izuzeci koji imaju neku drugu poruku. Vjerovatno je došlo do instrukcije da se promjeni mjesto, a sve kako bi imale drugi cilj.” – kazao je Mahmutović.

On ističe da su zastave na ovom mjestu već dva mjeseca, a da se do sada niko nije oglašavao. “Oni nas nisu ni pitali”, govori Mahmutović, “niti su nas kontaktirali da li bismo mi imali šta protiv, bilo bi korektno da pitaju za mišljenje”.

“U zadnje vrijeme imali smo problema i po pitanju ezana, pa je to vjerovatno jedna vrsta odgovora vezano za ezan. Nije nam jednostavno kad smo vidjeli gdje su postavljene zastave, nije nam nikako ugodno, osjećamo se pod nekom vrstom pritiska. Svi se mi Bošnjaci u Vlasenici osjećamo tako, jer su postavljene odmah do ograde Memorijalnog centra, šehidskog mezarja.” – kazao je Mahmutović.

/preporod.info

Najnovije vijesti