17 C
Janja
Srijeda, 22.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacGlogova: Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima (foto)

Glogova: Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima (foto)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Zločin nad Bošnjacima Glogove je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem, ubili 68 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logore OŠ Vuk Karadžić, staru zgradu Građevinske škole, hangar srednjoškolskog centra…, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena.

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine.

Današnjem obilježavanju godišnjice u Glogovoj prisustvovao je i potpredsjednik bh entiteta RS-a Ramiz Salkić.

– Ubice bošnjačkih civila u Glogovoj danas su nagrađene slobodom, jer nisu procesuirane i kažnjene za zločin koji su počinile. 30 godina nakon masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine zločinci su i dalje slobodni.

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini ovdje su pala na ispitu. Uprkos svim raspoloživim činjenicama i dokazima zločinci su još uvijek bez kazne, a žrtve bez satisfakcije da su zločinci kažnjeni. Lokalne vlati bosanskih Srba još uvijek skrivaju masovne grobnice gdje su pokopani oni koji su ubijeni ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine, ali i mnogi drugi bratunački Bošnjaci.

Licemjerno je da se danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom od strane onih koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

Upravo u ovom mjestu, 9. maja 1992. godine, fašizam se ukazao u svom najgorem obliku kada su strijeljani nevini ljudi čija je krivica bila samo to što su bili muslimani Bošnjaci i što su podržavali ideju nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine.

Nažalost, današnja vlast u ovom entitetu baštini tekovine ideologije zla. Ideologije koja se temelji na zločinima, progonima, etničkom čišćenju, silovanjima i u konačnici, na genocidu. Kreatori i pokretači te ideologije su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine i genocid. Ova današnja vlast bosanskih Srba upravo te osuđene ratne zločince za genocid i druge teške ratne zločine smatra nacionalnim herojima.

Nigdje u svijetu nije zapamćeno da jedna vlast obilježava Dan pobjede nad fašizmom, da taj datum proglasi neradnim danom, a da istovremeno slavi zločince i negira zločine koje cijeli svijet osuđuje – između ostalog istakao je Salkić

/Bratunac.ba/

E.B.

Najnovije vijesti