29.3 C
Janja
Četvrtak, 20.06.2024.
NaslovnicaEkonomijaBosanska šljiva tražena roba u Njemačkoj – koja je glavna sorta

Bosanska šljiva tražena roba u Njemačkoj – koja je glavna sorta

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Sezona uvoza šljiva iz BiH u Njemačku je započela. Jan Gütinger iz njemačkog grada Rietheim-Weilheim, u saveznoj državi Baden-Württemberg na jugozapadu Njemačke primio je prošlog četvrtka prvu isporuku šljiva iz BiH. Ove godine planira uvesti 40 kamiona, gotovo 760 tona šljiva. Gütinger kaže kako je potražnja za bh šljivama vrlo dobra.

Ovaj uvoznik robu kupuje direktno od proizvođača, a glavna sorta je čačanska ljepotica. “Za sve je sorte najvažnije da se koštica lako odvaja od mesa voća. Pravilna zrelost je presudna“, ističe Gütinger.

Njegova kompanija šljive iz BiH uvozi od 2014. godine, a roba se zatim dijelom preprodaje u druge evropske zemlje, kao što je Holandija i Švajcarska, navodi Freshplaza.

Sam Jan Gütinger, u istoimenoj kompaniji, već pet godina trguje šljivama. “To je ono što je počeo moj otac, a ja sam nastavio. Prati nas kontinuirani rast. Prošle smo godine uvezli 300 tona, a ove godine je već sada uvezeno više od dvostruke količine“, ističe. Nakon što uveze šljive iz BiH, dolazi i roba iz Makedonije, a u septembru iz Turske.

Oko 90% šljiva ide na preradu, ali Gütinger želi potrošače preusmjeriti i na kupovinu svježeg voća. Želi dodatno proširiti veleprodajno poslovanje jer se radi o fleksibilnijem modelu, za razliku od poslovanja s maloprodajnim lancima hrane.

Podsjetimo, Njemačko je tržište najvažnije kada je u pitanju izvoz šljive. Primjerice, 2017. godine je oko 64 % izvezene šljive završilo u Njemačkoj.

Osim izvoza svježe šljive, vrijeme je da voćari pažnju usmjere i na prerađevine, a tu prvo mjesto zauzima suha šljiva koju uspješno izvozi OPZ Tarevci.

Izvor: AgroKlub

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti