23.1 C
Janja
Petak, 14.06.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPolicijska uprava Bijeljina upozorava: Lažne nagradne igre na Facebooku

Policijska uprava Bijeljina upozorava: Lažne nagradne igre na Facebooku

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane da se na društvenim mrežama pojavljuju informacije o lažnim nagradnim igrama, među kojima je trenutno aktuelna ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme „Bingo“.

Osim toga, mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao npr.  “Tropik”, “Malagić namještaj”, “Unikredit banka”, “Gazprom Bosne i Hercegovine”, “Banja Vrućica”, “Robot” i sl. koje su aktuelne u prethodne dvije godine.

Građani se upozoravaju, da je cilj kreiranja ovakvih informacija, da se prevarom pribave njihovi podatci, te da stoga nešalju fotografije svojih ličnih dokumenata i druge lične podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte.

Naghradna igra se sastoji u tome da se kreira lažna „Facebook“ stranica privrednih društava, na kojoj se objavi nagradna igra, u kojoj je za učestvovanje potrebno lajkovati stranicu, podjeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadfržine „JA“ ili u komentaru upisati jedan broj do 100.

Učesnici nakon toga zaprimaju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Pored ove fotografije od učesnika se traži i dostavljanje ostalih ličnih podataka, koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.)

Policijska uporava Bijeljina apeluje na građane, da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji. Takođe građani se upozoravaju, da sve informacije i upozorenja iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta mogu pronaći na sajtu MUP-a RS u rubrici „Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta“.

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane, da je tokom 2018. i  2019.godine, evidentiran porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organizovanoj na društvenoj mreži na „Facebook“stranicama.

Izvor: Bijeljina danas

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti