25.9 C
Janja
Subota, 25.05.2024.
NaslovnicaEkonomijaŠta sijati na mjesto luka, krompira i graška?

Šta sijati na mjesto luka, krompira i graška?

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Možda ste već povadili crveni i bijeli luk te potrošili gredicu mladog krompira, a grašak je sigurno već odavno obran. Ako su vam ove gredice još uvijek prazne, svakako ovoga mjeseca na njihovo mjesto posijte novo povrće koje će dozrijevati do kasne jeseni.

No, važno je šta ćete nakon čega posijati jer biljka koja je prethodno rasla na zemlji ostavila je u njoj svoj trag i imat će uticaja na biljke koje dolaze. 

Nakon luka nikako mahunarke

Nakon luka, bijelog ili crvenog možete posijati gotovo sve, samo ne ponovo luk ili mahunarke (grašak, grah, mahune i sl.). No, preostaje vam još puno toga. Tu su tikvice ili bundeve koje će još uvijek uspjeti dati rod u mjesecima koji dolaze. No, prije nego ih posijete, svakako obogatite zemlju humusom ili organskim gnojivom. Također, za brži rast, sjeme potopite u neki od biostimulatora rasta koje možete sami pripremiti. 

Ako vam je ostalo rasade paprike ili paradajza, možete ih posaditi na mjesto luka. Prije sadnje zemlju dobro pođubrite. Naravno, na ovu će se gredicu dobro smjestiti i neka od kupusnjača (kupus, raštika, prokulica, kelj, brokula i sl.). Osim ovog povrća, tu je bijela repa, zvana još švedska repa koja će doći taman za kiselenje pred zimu. 

Kupusnjače odličan izbor nakon krompira

Osim iza luka, kupusnjače će odlično uspijevati ako ih posadite na mjesto krompira. Svakako im osigurajte dovoljno vode u sušnom razdoblju. Osim kupusnjača, tu je i poriluk kojega možete posaditi na njegovo mjesto. 

Osim povrća, na mjesto krompira možete posijati i biljke za zeleno đubrivo koje će obogatiti zemljište. Odličan izbor je slačica (gorušica) ili ozima raž. 

Iza krompira nikako nemojte saditi paradajz jer pripadaju istoj porodici, što znači da ih napadaju iste štetočine i bolesti. 

Šta posijati na mjesto graška? 

Savršen izbor za sijanje nakon graška su krastavci. Još ako ste kao potporanj za grašak koristili mrežu, odlično će poslužiti krastavcima. Ako mogu krastavci, onda mogu i tikvice, tikve i sl. 

Također, poslije graška ovoga mjeseca možete posijati i mrkvu ili paškanat koji će dozrijeti prije zime. 

Izvor: Agroklub.ba

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti