Danas su Donji Vakuf i Prusac centar duhovnosti Bošnjaka Bosne i Hecegovine – centralna manifestacije koja je počela danas na platou Ajvatovice u 11 sati.

I ove godine na Ajvatovicu su već redovni učesnici iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, odnosno iz Podrinja.

Najmlađa učesnica iz Podrinja je 11-godišnja Majda Mehmedović iz Kamenice kod Zvornika, kojoj je ovo drugo učešće.

Naše krajeve ove godine, predvodi 75-togodišnji Mustafa Muminović, koji već treću godinu zaredom uzima učešće u pohodu Ajvatovice.

Nakon prozivske bajraka ispred Handanagine džamije,  iz Prusca krenula povorka konjanika praćena  učesnicima manifestacije i posjetiocima koji su se i ove godine u velikom broju uputili prema najvećem dovištu muslimana  Evrope.

Prema utvrđenom protokolu, prolazak kroz stijenu bio je u 10 sati i 30 minuta. Tradicionalno prilikom prolaska kroz stijenu, u prisustvu  uleme,  proučena je i dova.

Svečani program završnice 509. Dana Ajvatovice započeo je u 11 sati na ajavatovačkoj livadi.

U svečanom programu učestvuju : hafiz iz Turske, Turski vojni orkestar „Mehteran“, Armin Muzaferija, Tesavvufski ansambl tekije Mesudija i hor Elči Ibrahim-pašine medrese, voditelj programa bio je Begzad Kubat.

Ovogodišnji Dani Ajvatovice traju 18 dana, u kojima je izvedeno oko 70 raznih programskih sadržaja na području devet općina, sa učesnicima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, pa i izvan nje, naročito iz bratske Republike Turske.

-Moto ovogodišnjih Dana Ajvatovice je inspirativan: PONOSNI NA SVOJU VJERU, TRADICIJU I DOMOVINU. Ovim motom ukazujemo na tri izuzetno važna elementa našeg identiteta, koji su uvjet za opstanak našeg naroda. Od kako kao narod postojimo na ovim lijepim bosansko-hercegovačkim prostorima postoje osporavanja i nasrtaji na te, ali i ostale elemente našeg identiteta, kao što je nacija, jezik itd. Bilo je, a i danas ima, onih koji okrivljuju naše pretke da su napustili vjeru svojih pradjedova, da mi nemamo svoju kulturu i tradiciju, a ni svoj jezik, pa da ne možemo biti ni narod i ne možemo imati svoj jezik i svoju domovinu. Jasno je da se radi o zlonamjernim ljudima, koji imaju pretenzije prema drugim narodima i teritorijama i koji su nerijetko napadali na nas i našu domovinu, zbog čega je naš narod doživio deset pokušaja uništenja i istrebljenja sa ovih prostora – istakao je, između ostalog u svom obraćanju -muftija travnički Ahmed ef. Adilovića 

Klanjanjem podne-namaza danas na ajvatovačkoj livadi, okončani su ovogodišnji  Dani Ajvatovice.

Istovremeno u Pruscu, na  Srtu,  u haremu  džamije Hasana Kafije Pruščaka obavljen je podne namaz i organizovan  Vjerski program za žene uz učešće hora „En-Nahl“ Zenica.

/podrinjemedia.ba/radiodonjivakuf