25.9 C
Janja
Subota, 25.05.2024.
NaslovnicaAktuelnosti(VIDEO) Ovakav pogled na Drinu i kompleks sigurno dugo niste vidjeli

(VIDEO) Ovakav pogled na Drinu i kompleks sigurno dugo niste vidjeli

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nakon jedinstvenog kompleksa ”Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372”, goraždansko naselje Posestra dobilo je i botanički vrt, izletište sa brojnim sadržajima, među kojima je i vidikovac s kojeg se pruža pogled na rijeku Drinu i okolinu Goražda.

Vidikovac, jezerce, šadrvani, park za djecu i brvnara koja će biti izložbeni prostor, ali i mjesto za informisanje, neki su od sadržaja koji dočekuju prve goste, a planirano je i proširenje sadržaja.

Broj posjetilaca sve je veći, posebno u dane vikenda i za praznike.

Iz JP “Bosanskopodrinjske šume” kažu da su zadovoljni, da je postignut cilj, te da će nastaviti sa ulaganjem, u zavisnoti od potreba stanovništva Goražda i okoline, al i turista.

Šefica sektora za uzgoj i zaštitu šuma u ovom preduzeću Zibija Mehić Feni je kazala da je botanička bašta završena krajem maja i da je Posestra sada interesantna cjelina.

– Zasadili smo oko 50 različitih vrsta drvenastih biljaka i grmolikih formacija. Urađene su staze, šetalište kroz botaničku baštu – navela je Mehić.

Na lokalitetu Posestre, najavila je, planirano je proširenje turističkog sadržaja.

– Planiramo izgraditi fudbalsko igralište, odbojkaško već postoji, te biciklističke i pješačke staze, ali i adrenalinske parkove – ističe.

Takvom ponudom, smatra, bio bi zaokružen taj dio turističke priče Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona.

Na prostoru Posesre u protekle dvije godine realiziran je projekt nazvan ”Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372” , kada je zasađeno drvo za svakog stradalog Srebreničanina.

– Cilj tog projekta je da se ne zaboravi stradanje Srebreničana. Uradili smo i ‘Cvijet Srebrenice’ i informativne table koje daju podatke o stradanju. Šuma je zasađena na više od tri hektara – podsjetila je Mehić.

Kaže da su ideju realizirali učenici, institucije, udruženja, te zintereirani iz BiH i inostranstva.

Smrča, jasen, divlja trešnja i bijeli bor, zasađeni su u čast naroda koji je stradao u genocidu.

Izvor: Fena

Najnovije vijesti