29.3 C
Janja
Četvrtak, 20.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiJer me se tiče. Prijedor - godišnjica zločina - gdje god se...

Jer me se tiče. Prijedor – godišnjica zločina – gdje god se danas nalazili, stavite bijelu traku oko ruke

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ukazivanje na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

U današnjem broju “Kozarskog vjesnika”, na dvije strane objavljene su osmrtnice ubijenoj djeci uz po prvi put ispisanu poruku: “Oprostite maleni što vas nismo umjeli zaštititi, ali sve ćemo učiniti da se ne zaboravite.”

“Kozarski vjesnik” objavio je danas, na Dan bijelih traka, čitulju sa slikama 102 ubijene djece Prijedora, i to besplatno, što je jedan vid satisfakcije prema roditeljima ubijene djece. 

Potvrdio je to za “Avaz” Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora, kojem je ubijen 31 član uže porodice, među kojima i dvoje djece – Nermina (6) i Nermin (12).  

Fikret Bačić sa slikama ubijene djece

I danas doživljavam poniženje

Ni nakon 27 godina traganja nije našao posmrtne ostatke svojih najmilijih.  

Inače, lokalni prijedorski list “Kozarski vjesnik”, nakon što je 2016. godine to odbio učiniti, naredne godine ispravio je grešku te 31. maja 2017. prvi put objavio sjećanje ubijenoj djeci s njihovim imenima. U današnjem broju “Kozarskog vjesnika”, na dvije strane objavljene su osmrtnice ubijenoj djeci uz po prvi put ispisanu poruku: “Oprostite maleni što vas nismo umjeli zaštititi, ali sve ćemo učiniti da se ne zaboravite.”

Međutim, prijedorske vlasti i dalje ne dozvoljavaju izgradnju spomenika.

– Kao čovjek kojem su ubijeni dvoje djece, supruga, majka, brat, snahe, strine i njihova djeca, ukupno 31 član porodice, osjećam se kao žrtva. Još nisam doživio kajanje izvršilaca niti otkrivanje grobnice gdje su tijela sakrivena. I danas doživljavam poniženje tim i postupcima gradskih vlasti koji mi ne žele otkriti i predati posmrtne ostatke. Pomaka u izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora nema. Bilo je obećanja od gradonačelnika, ali je to bila kupovina vremena. No, ne odustajem, idem dalje i nastavljam svoju borbu za taj spomenik. Sljedeći moji koraci su prozivanje gradskih vlasti, vršenje pritiska putem Upravnog odbora grada Trenta iz Italije i drugih institucija i udruženja i intelektualaca koji mi žele pomoći – poručuje Bačić u izjavi za Avaz.ba.

Danas će, mirnom i dostojanstvenom šetnjom, u Prijedoru biti obilježen Međunarodni dan bijelih traka. Na trgu će, kao i proteklih godina, biti postavljen spomenik od ruža, 102 cvijeta za 102 ubijene prijedorske djece.

Mjesto gdje se možemo pomoliti

– Na mostu koji spaja centar grada i naselje Stari Grad, koji je i sedmi prijedlog roditelja za spomenik ubijenoj djeci, povezat ćemo trake s imenima djece. Najmanje što gradske vlasti mogu uraditi je to da dozvole gradnju spomenika ubijenoj djeci. Da imamo mjesto gdje se možemo pomoliti svako na svoj način, jer su među ubijenom djecom sve tri konfesije, a ne samo jedna. To je za sve nas, ali i za sam grad, jer bi to bilo mjesto gdje bi svi koji dolaze u Prijedor mogli odati počast nevino ubijenoj dječici. A i nama roditeljima – kaže Bačić, koji je uputio poziv Prijedorčanima da im se pridruže.

/avaz.ba/

Najnovije vijesti