17 C
Janja
Četvrtak, 13.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZvornik: Obilježavanje 27. godišnjice zločina na Bijelom Potoku - 1. juni '92....

Zvornik: Obilježavanje 27. godišnjice zločina na Bijelom Potoku – 1. juni ‘92. – kompletan program

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru godišnjica obilježavanja zločina nad Bošnjacima sa području Zvornika, jedan od najtežih desio se u u donjem toku sliva rijeke Sapne, tačnije prostor od Karakaja do Sapne.

Zločin nezapamćenih razmjera upravo se dogodio na ovom prostoru, u mjestu Bijeli Potok, gdje je 1. juna 1992. godine, za jedan dan zarobljeno, odvedeno a kasnije na najmonstruoznije načine ubijeno oko 700 muškaraca, starosne dobi od 12 do 80 godina, pa čak i stariji.

Skeletni ostaci pronađeni su širom masovnih grobnica po Podrinju, ali još uvijek se traga za 443 osobe, kojima nema nikakvog traga.

U nastavku donosimo Vam kompletan program sa satnicama obilježavanja teške, već 27. godišnjice od ovih monstruoznih dijela.

PROGRAM

Maj 31. – (petak) – nakon ikindije namaza, tačnije u 17:00h polazak autobusa iz Klise i Đulića za obilazak stratišta Bošnjaka u Domu kulture Pilica,

Maj 31. – (petak) – “Klišanske noći straha i neizvjesnosti” – posljednja noć u kojoj su posljednji put mnogobrojne porodice bile na okupu – progam započinje po povratku autobusa iz Pilice – odnosno oko 18:30h. Pripremljen je prigodan vjerski program i obraćanje preživjelih članova porodica.

Maj 31 – (petak) – Mubarek 27. noć ramazana Lejletu-l kadr – KOLEKTIVNI IFTAR NA OTVORENOM U KLISI.

Juni 1. – (subota) – 08:00h – Polazak “Stazom smrti” iz Klise prema Bijelom Potoku. To je ona ista staza kojom su zločinci proveli 1. juna 1992. godine više od preko 5 hiljada stanovnika krajeva donjeg toka rijeke Sapne. U mjestu Bijeli Potok, muškarci su odvojeni od žena i djece. U znak sjećanja na te teške dana, na tu krvavu stazu i kolonu, preživjelo stanovništvo svake godine u isto vrijeme organizuje “Stazu smrti”.

Za one koji za ovo prvi put čuju, to je ista staza kao “Marš mira” Nezuk – Potočari, samo mnogo kraća relacija, od nekih 5-6 kilometara.

Juni 1. (subota) – 09:00h Polaganje kamena temeljca za SPOMEN PARK (OBILJEŽJE) NA BIJELOM POTOKU, ZA OKO 700 BOŠNJAKA KOJI SU SA OVOG MJESTA ZAROBLJENI, ODVEDENI I NA MUČNIČKE NAČINE POUBIJANI.

Juni 1. (subota) – Obilazak stratišta Bošnjaka – TŠC Karakaj. (polazak nakon polaganja kamena temeljca)

Juni 1.  (subota) – 11:00h  Obilazak najveće masovne grobnice na Crnom Vrhu

Juni 1. – (subota) – 11:00h ispraćaj tabuta iz Komemorativnog centra u Tuzli,

Juni 1. – (subota) – 12:00h – početak kolektivne dženaze u Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija.

 Juni 1. – (subota) – 13:00h nakon podne namaza – kolektivna dženaza

Juni 1. – (subota) – 16:00h – Kelime-i tevhid šehidama u džamiji u Klisi

2. juni – (nedjelja) – 12:00h – Kelime-i tevhid šehidima MZ Kučić Kula

2. juni – (nedjelja) – 16:00h – Kelime-i tevhid šehidima MZ Šetići.

Ponavljamo, ovo je samo program za godišnjicu sjećanja na 700 ubijenih Bošnjaka sa prostora donjeg toga sliva rijeke Sapne.

Sve ovo, i 31. maja kao i 1. juna popratiti će naši novinari, odnosno novinari Podrinjemedia.ba, i televizije Podrinje.

Također, molimo Vas da proširite ove informacije, što više, i da nas potražite na Facebook – samo ukucajte Podrinjemedia, lajkujte (sviđa nam se) stranicu i bićete u mogućnosti da pratite čak i uživo dešavanja sa ovih obilježavanja.

Više detalja o svemu možete pogledati i sa oficijalnog plakata:

/podrinjemedia.ba

 

 

Najnovije vijesti