17 C
Janja
Četvrtak, 13.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU subotu 4. maja zvanično otvorenje Aladža džamije - pročitajte program

U subotu 4. maja zvanično otvorenje Aladža džamije – pročitajte program

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ovom prilikom istaknuto je da je otvorenje Aladže najveći događaj od formiranja goraždanskog muftijstva i jedan od najznačajnijih za Rijaset IZ BiH. Program otvaranja počinje u 11 i završava u 13 sati.

“Otvaranju će prethoditi obraćanje brojnih zvaničnika, kako domaćih tako i inozemnih. Radovi na ponovnoj izgradnji Aladža džamije su završeni, privode se kraju još neki sitni detalji kako bi sve bilo spremno za otvorenje u subotu 4. maja od 11 sati. Rad odbora uz Rijaset IZ, pomogli su i državni organi, entitetske i kantonalne vlade, općine, brojni privredni subjekti, nevladine organizacije i pojeidnci kojima će se OO zahvaliti nakon otvaranja Aladže”, istakao je ovom prilikom Ismail ef. Smajlović, predsjednik Organizacionog odbora otvaranja Aladže.

 

Poseban i specijaln program obilježavanja

Za ovu priliku angažovani su najbolji izvođači duhovne muzike na čelu sa Zeidom Šotom, a tu su i Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Latif Močević, Šerif Delić i učači Kur'ana iz BiH i Turske. Prvi ezan u Aladži će proučiti Mustafa Isaković. Kroz povijest Aladže od njene izgradnje do danas, prisutne će voditi glumac Aldin Omerović.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da pripreme za otvaranje Aladže traju mjesecima i zahtijevaju angažman velikog broja pojedinaca, ali i institucija. Posebno se to odnosi na segment sigurnosti. Iz policijske uprave Foča, danas su saopćili kako je MUP RS-a, poduzeo niz mjera kako bi 4. maja otvaranje Aladže proteklo bez sigurnosnih problema. U tom smislu, pozvali su građane na saradnju .

“Policija će ih dočekati na samom ulazu i bit će im na raspolaganju sve do lokacije gdje će biti otvaranje i molim ih da prate upute policijskih službenika”, naglasio je Velimir Kostović, načelnik PU Foča.

Podsjetimo, Aladža džamija, koja je uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika, porušena je 2. augusta 1992. godine. Polaganjem kamena temeljca u maju 2014. godine, počela je njena obnova koja se najvećim dijelom finansirala sredstvima Vakufske Direkcije Republike Turske.

“Ponovno uspravljanje Aladže prilika je za uspravljanje svih nas i mislim da vjernici bolji poklon pred Ramazan nisu mogli dobiti”, poručio je Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.

/klix.ba/

Najnovije vijesti