26.8 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaZdravljeU aprilu za zdravlje - zelena salata lijek za mnoge bolesti

U aprilu za zdravlje – zelena salata lijek za mnoge bolesti

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Preporuke ljekara i stručnjaka za zdravu ishranu, nam govore da ishrana mora biti što raznovrsnija i uravnoteženija. Tokom godine organizam treba da zadovolji svoje potrebe svim neophodnim sastojcima iz prirode, koje je svevišnji u tu namjenu i stvorio. Na taj način održava se neophodni balans u organizmu i uslov da čovjek bude zdrav i dugovječan.Svaki period tokom godine donosi u prirodi biljne namjernice za kojima organizam ima potrebu.
Među prvim namjernicama za kojima organizam žudi u aprilu mjesecu nalazi se nama dobro poznata zelena salata. Ovom prilikom ćemo navesti neke od beneficija koje ima zelena salata za zdravlje.

Idealna za mršavljenje

Zbog činjenice što sadrži visok procenat vlakana koji utječu na poboljšavanje probave, ovo je namirnica koja se najčešće koristi za mršavljenje. Ovo vam možda može zvučati čudno, ali znajte da je za kvalitetno i dugoročno reguliranje tjelesne težine veoma važno imati pravilno varenje.

Korisna za zdravlje srca

Vitamin C i beta karoten su neophodni za zdravlje vašeg srca, a upravo u zelenoj salati ih ima u izobilju. Oni će zajedno pomoći u sprečavanju i  uklanjanju viška holesterola u krvi, što vas čuva od brojnih bolesti, a naročito od rizika moždanog i srčanog udara. Takođe je važno znati, da zelena salata čuva zdravlje srca jer spada u grupu povrća, koja sprečava taloženje kalcija na zidovima vena i arterija.

Bogat izvor omega-3 masnih kiselina

Ne morate kupovati skupe tunjevine u konzervi samo zbog toga što ste čuli da su one bogate ovim korisnim kiselinama! Njih imate sasvim dovoljno u zelenoj salati. Ako to niste znali, reći ćemo vam i kako pored omega-3, ona sadrži i omega-6 masne kiseline.
Savjetujemo vam što češću konzumaciju ove ukusne namirnice. Zahvaljujući njoj obezbijedit ćete vašem organizmu ono što mu je prijeko potrebno, pri čemu ćete potrošiti vrlo malo novca!

Ima antikancerogeno dejstvo

Zelena salata zdravlje čovjeka čuva i kada su maligna oboljenja u pitanju. Naime, u njenim listovima nalaze se jedinjenja koja utječu na ćelije raka i sprečavaju njihov rast i dalje širenje. Posebno je interesantno što je ovo povrće pravi izbor kod oboljelih od leukemije, jer postoje dokazi o tome kako povećana konzumacija može ukloniti  i do 50 posto malignih ćelija!

Sadrži obilje proteina

Kao što smo već rekli, zelena salata kalorije sadrži u prilično malim količinama, dok s druge strane obiluje proteinima. Čak 20 posto njih nalazi se u ovim ukusnim listovima. Naravno, što je više jedete, time ćete unositi i veću količinu aminokiselina što je posebno korisno za vaše mišiće i kosti.

Pomaže kod nesanice

Bijela tečnost koja curi iz njenih žila i listova, te podsjeća na mlijeko predstavlja čudesan sastojak koji veoma pozitivno djeluje na rješavanje problema s nesanicom. Tajna je u tome što ona ima opuštajuće dejstvo i utječe slično kao opijum, ali bez ikakvih neželjenih efekata. Za kvalitetan san,jednostavno pojedite porciju zelene salate za večeru.

Balansira pH vrednost organizma

Minerali u ovom povrću pomažu u uklanjanu toksina iz vašeg tijela. Samim tim, podstiče održavanje alkalne ravnoteže u organizmu, što je prevencija od kancerogenih bolesti. Dat će vam veće količine energije, osjećat ćete se snažno i dobro, bolje ćete misliti i rasuđivati, a vaša koža postaće lijepa i čista.

Odlična je za dijabetičare

Nizak glikemijski indeks koji ima zelena salata posljedica je činjenice kako sadrži malo kalorija. Ovakva hrana je odlična za svakoga ko obraća pažnju na razinu šećera u krvi, zbog čega je najčešći izbor kod dijabetičara.

I da zaključimo za kraj

Redovna konzumacija zelene salate, u vrijeme kada je priroda dala i po mogućstvu proizvedena na organski način, pomoći će nam da ne budemo gojazni, da imamo zdravo srce i krvne žile, jer ćemo povećati zdravi holesterol (HDL) i smanjiti loši holesterol (LDL).Pored navedenog imat ćemo jače mišiće i kvalitetnije kosti bez rizika od osteoporoze, a naš organizam će zbog alkalnih svojstava ove namjernice biti zaštićen od nastanka i razvoja kancera. Dakle razloga za njeno izbjegavanje nemamo.

(podrinjemedia)

Najnovije vijesti