36.5 C
Janja
Subota, 22.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSuđenje za ratne zločine na području Vlasenice: Vidio optužene u napadu na...

Suđenje za ratne zločine na području Vlasenice: Vidio optužene u napadu na Duriće

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na ovom suđenju svjedočio je Mujo Durić koji je izjavio je da je optužene Živojina Majstorovića i Radosava Savića vidio tokom napada na selo Durići kod Vlasenice početkom juna 1992. godine.

Mujo Durić ispričao je da su tokom aprila 1992. bile postavljene barikade na putu prema Vlasenici, što je onemogućilo kretanje stanovništva, i da su na selo Durići izvršena dva napada u razmaku od 15 dana. Prema riječima svjedoka, tokom prvog napada srpske snage su pucale iz oklopnog vozila po selu, a stanovništvo se povuklo u šumu. Ispričao je kako su tad zapalilil jednu štalu i kuću, te ubili jednog civila.

Kazao je da je tokom drugog napada, koji je izvršen početkom juna u jutarnjim satima, bilo puno više vojnika i tenk je ušao u šumu gdje su se skrivali.

Ispričao je da ih je vojska našla tako što su uočili dvije žene ispod sela, koje su iz straha došle kod ostalih mještana, a vojska ih je pratila. Navodi da nisu pucali na njih sve dok jedan mještanin nije pobjegao, zatim je osam ili devet ljudi ubijeno.

“Predali smo se tu. Ruke za vrat su nam stavili… Tu sam vidio Racu“, kazao je svjedok te, na pitanje tužitelja Seida Marušića, potvrdio da se radi o optuženom Radosavu Saviću, kao i da je vidio i optuženog Živojina Majstorovića.

Nakon što su se predali, svjedok je ispričao da je sa ženom, djecom i još oko 100 stanovnika Durića postrojen u kolonu, zatim su pješačili do mjesta Rašića Gaj, nakon čega su odvedeni u Vlasenicu. Naveo je da je s porodicom odveden u logor “Sušica”, a sva njegova imovina je porušena i spaljena. Durić je izjavio da su u napadu na selo ubijeni njegov otac Nezir i majka Fatima.

Majstorović i Savić se s Radenkom Dubočaninom terete da su početkom juna 1992. godine – naoružani automatskim oružjem – učestvovali u napadu na selo Duriće i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. U napadima je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu i osobe starije životne dobi.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, nekoliko civila je odvedeno u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, sedam osoba u nepoznatom pravcu, otkad im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Ovo suđenje pratila je i Bakira Hasečić koja je na svom facebook profilu napisala:

Ispred Udruženja “Žena-žrtva rata” danas sam pratila ovo sudjenje. Kad preživjela žrtva priča svoju istinu ono što je preživjela i vidjela, samo možeš da kažeš SVAKA ČAST preživjeloj žrtvi. Kad je završeno suđenje sudsko vijeće napustilo je sudnicu dok su optuženi sa advokatima ostali u sudnici. Normalno ostajem i ja dok se pripremim za izlazak kao i još 2 osobe koje su pratile suđenje. Uznemirio se prvooptuženi Majstorović najavom svjedoka, dok ga “tješi advokat”….. dalje ne bi pisala. Vjerovatno je sve zapisano na kameri ako kamere sa suđenja ne isključuju nakon završene rasprave.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. maj.

/detektor.ba/TV Podrinje

Najnovije vijesti