26.5 C
Janja
Ponedjeljak, 20.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSkandalozno Okupljanje u Bijeljini: Ratne zastave, himna Srbije i pripadnici Oružanih snaga...

Skandalozno Okupljanje u Bijeljini: Ratne zastave, himna Srbije i pripadnici Oružanih snaga BiH 

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U centru Bijeljine danas, 10. maja, održano je obilježavanja “dana semberskih ratnih jedinica”, dan  tzv. vojske RS i dan 3. pješadijskog RS puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Događaj je obilježen na Trgu Kralja Petra u centru Bijeljine, uz ratne zastave jedinica tzv. vojske RS-a.

Kako su prenijeli svjedoci događaja, iako su u događaj bile uključene jedinice Oružanih snaga BiH, na događaju nije intonirana himna Bosne i Hercegovine, niti su izvješene zastave naše države, ali jeste intonirana Bože pravde, himna Srbije.

“Živjela Rs, živjela Srbija, živjela Rusija…”, također je uzvikivano na skupu. “A sada pomaže Bog”, poručuje na kraju gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Prije 32 godine, u proljeće 1992. godine, jedinice Željka Ražnatovića Arkana i njegove Srpske dobrovoljačke garde (SDG), jedinice pod kontrolom Državne bezbjednosti i vlasti u Beogradu, a uz podršku bivše JNA i četničkih snaga, u Bijeljini su započele genocidnu kampanju masovnih zločina koja je u to vrijeme jednostavno nazvano – “čišćenje”. U Bijeljini danas postoji “Ulica Srpske dobrovoljačke garde”. Nalazi se na ulazu u ovaj grad sjeveroistočne Bosne iz pravca susjedne Srbije, iste one države čija himna se svira danas u centru ovog bosanskog grada. Simbolično.

“Bijeljina je bila generalna proba. U Bijeljini je isprobano sve ono što se kasnije primijenilo u drugim gradovima BiH. S tim da su u Bijeljinu poslali Arkana i njegovu jedinicu da, zapravo, kontrolišu zločine. Arkan je imao specijalna ovlaštenja od države Srbije. Mi smo dobili iz Haaga jednu naredbu koju je potpisao Blagoje Adžić, načelnik Generalštaba JNA, gdje se daje uputstvo svima da se stave pod komandu Arkana! Da se može upotrijebiti avijacija i sve što bude trebalo… I da on počne ‘čišćenje’ u pravcu Zvornika”, govorio je ranije za portal Radiosarajevo.ba novinar i publicista Jusuf Trbić.

/radiosarajevo.ba

Najnovije vijesti