13.6 C
Janja
Utorak, 14.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSve učestaliji napadi na Bošnjake u BH entitetu RS-a

Sve učestaliji napadi na Bošnjake u BH entitetu RS-a

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U 2023. godini, do kraje koje ima još četiri mjeseca, desilo se više, kako fizičkih tako i verbalnih, napada na Bošnjake i Bošnjakinje u bosanskohercegovačkom entitetu RS-a.

Iz dana u dan situacija na prostoru bosanskohercgovačkog entiteta RS-a po pitanju sigurnosti Bošnjaka je sve teža i ugroženija.

U Omeragićima kod Višegrada brutalno pretučeni povratnici Fadil i Ajša Memišević. A, Fadil je prodao nešto stoke, kravu, za 4.000 KM. Ukupno sad ima u kući 7.000 KM što bi trebalo biti dovoljno za dženazu i ukop i njega i Ajše. Već su u svojim 80-tim godinama. Bojan je to saznao pretukao ih i ukrao novac.

Policija RS-a iste noći uhapsila je Bojana Prodana, ranije osuđivanog za ubistvo i druga krivična djela, pod sumnjom da je izvršitelj ovog gnusnog čina. Ubrzo je i pušten.

Napad i na ugostitelja i povratnika u Bratunac Beriza Merdžića. Nekoliko puta su “nepoznate osobe” vrijeđale njega, njegovu porodicu i goste aščinice, prijeteći fizičkim napadom.

Beriz Merdžić je vlasnik aščinice “Korzo” u Bratuncu i, uprkos neprekidnim prijetnjama i vrijeđanju njega, njegove porodice i gostiju aščinice, odlučio je hrabro ostati u svom rodnom mjestu i nastaviti s poslom koji najbolje zna.

Više osoba pretuklo je i Osmana Mehanovića mladog novinara i kamermana iz Bratunca.

Policija u Bratuncu identifikovala je tri maloljetne osobe iz te općine koje su osumnjičene za nanošenje teških tjelesnih povreda mladiću Osmanu Mehanoviću.

I Mirsad Omerović je priveden zbog Facebook statusa odnosno zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti”.

Tokom noći 11.7.2023. godine puštale su se srpske nacionalističke pjesme u dvorištu crkve, ali i u kućama. Jedna od pjesama je bila „Veseli se srpski rode“. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić osudio je ovaj „koncert“.u Srebrenici je lice lišeno slobode zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti”.

Mirsad je na Facebooku napisao sljedeći status: “Ima li nas 50 dobrovoljana večeras u Srebrenici da odemo ispred crkve u Srebrenici da vidimo ko i šta slavi?”

“11. juli u Srebrenici je tužan, ukopavate svoje najmilije i nakon što svi napuste Srebrenicu, dođu tako da slave sa četničkim pjesmama. Moj muž nije kriminalac, zločinac. On je bivši logoraš, ne može sve da podnese. Na Facebooku je napisao objavu „Da li nas ima 50 da odemo provjeriti šta se to slavi, šta se dešava“. Oni slave našu muku. Mirsad je kao 18-godišnjak proveo osam mjeseci i deset dana u srpskom logoru”, ispričala je kroz suze supruga Omerovića.

Poznat je i slučaj maloljetnog Ajdina Jusića iz Mahale – prostor opštine Osmaci.

Ajdin Jusić (2009) maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.

Prema izjavama Ajdinovog oca dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

“Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju” – navodi otac Juso.

Ajdin je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

-“Vezali su me lisicama, stavljali pištolj na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv” – navodi Ajdin.

Jučer, 3. septembra, u predvečerje pred lokalnom džamijom u Kamenici Gornjoj napadnut je povratnik Senad Sejfić. Opkoljen je u svome autu i napadnut od strane više osoba koje su nakon vriska jedne žene, koja je vidjela ispred svoje kuće šta se događa, pobjegli u pravcu Donje Kamenice. Sejfić je zadobio više povreda, posebno u predjelu glave. Privedene su dvije osobe.

Ponavljamo da su ovo samo napadi u toku ove tekuće kalendarske godine, a u proteklih nekoliko godina evidentirano je više desetina npada na Bošnjake u povratničkim mjestima.

/Crna-hronika.info

Najnovije vijesti