23.1 C
Janja
Petak, 14.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNa današnji dan prije 30. godina ubijena 1/5 stanovnika bošnjačke nacionalnosti naselja...

Na današnji dan prije 30. godina ubijena 1/5 stanovnika bošnjačke nacionalnosti naselja Grbavci – Zvornik (VIDEO + FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Maj 21. spada u jedan od najtežih dana u historiji naselja Grbavcia, ali i Zvornika, Podrinja, kao i Bosne i Hercegovine. Na taj dan, 1992. godine, na mučnički način pobijena je 1/5 tadašnjeg broja stanovništva.

Maja 21. 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učeše i pomoć lokalnih naoružanih Srba bez ikakvog pruženog otpora su etnički očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

Tog i sljedećeg dana ubijeno je ili odvedeno, a potom likvidirano na različitim stratištima 62 Bošnjaka iz Grbavaca. Ista sudbina je zadesila i 20-ak mještana susjednog naselja Čolovnik u mjesnoj zajednici Glumina. Skoro sva njihova tijela su pronađena u jesen 1998. godine u  masovnoj grobnici  poznatoj kao Ramin Grob.

Ovom spisku stradanja Bošnjaka Grbavaca treba dodati i 7 ubijenih civila van Grbavaca (logori i stratišta), 6 nestalih Grbavčana (još nisu pronađeni posmrtni ostaci), 4 civilne žrtve rođeni u Grbavcima živjeli u Zvorniku, 11 boraca pripadnika OS BiH, te 1 borac zarobljen i ubijen u logoru.

Danas je prikladnim vjersko-edukativnim programom obilježena 30. godišnjica od ovih zločina.

VIDEO PRILOGFOTO


/TV Podrinje/E.B.

Najnovije vijesti