30.8 C
Janja
Nedjelja, 14.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZabranjen uvoz 20 tona svježeg krastavca iz Srbije

Zabranjen uvoz 20 tona svježeg krastavca iz Srbije

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Fitosanitarna inspekcija RS-a je u okviru redovnog pregleda pošiljki hrane biljnog porijekla pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke svježeg krastavca kornišona porijeklom iz Srbije, u količini od 20.080 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida.

Kako se navodi u saopštenju Inspektorata prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane “Instituta za vode”, Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkala.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u akreditovanoj laboratoriji “Gradskog zavoda za javno zdravlje” Beograd, kojom je ponovo potvrđeno  povećano prisustvo pesticida, na osnovu čega je doneseno Rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti