25.9 C
Janja
Subota, 25.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiVečeras se obilježava noć LEJLETU-L-KADR

Večeras se obilježava noć LEJLETU-L-KADR

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Večeras muslimani širom svijeta dočekuju najznačajniju mubarek noć Lejletu-l-kadr.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini će biti upriličen prigodan program.

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara.

Hadisi poslanika Muhammeda s.a.w.s. jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Prenosi se da je Muhammeda s. a. w. s. rekao da je noć Kadr “vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno”, kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore sa neba ne padne nijedna zvijezda.

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć Kadr odnosno noć odredbe nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.

Uprava za vjerske poslove obavjestila je vjernike da u povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset IZ u BiH večeras organizuje centralnu svečanost prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program će početi u 21:45 sata. Tom prilikom vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović će uputiti poruku, a program će izvesti poznati učači Kur’ana i ilahija.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti