29.3 C
Janja
Četvrtak, 20.06.2024.
NaslovnicaIslamske temeVježbanje sat vremena prije iftara je najbolji način za sagorjevanje kalorija u...

Vježbanje sat vremena prije iftara je najbolji način za sagorjevanje kalorija u Ramazanu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Historija islamske civilizacije i prvih generacija muslimana bilježe mnogo primjera Ramazana u kojima su se odigrali historijski događaji, odnosno širenja islamske države što je zahtjevalo veliku fizičku snagu i izdržljivost.

Međutim, danas je Ramazan nažalost sinonim za fizičku pasivnost.

Da li je moguće držati korak s režimom vježbanja dok postite u Ramazanu? Prema profesoru Osmanu Tuğrul Eren, da, jeste.

Tokom mjeseca ramazana, muslimani širom svijeta poste od zore do sumraka, ali to ne znači da biste trebali prestati biti aktivni u Ramazanu.

Sa pravom ramazanskom ishranom moguće pratiti raspored treniranja.

Eren smatra da je najbolje vrijeme za sportsku aktivnost za vrijeme Ramazana sat vremena prije iftara.

“Budući da je preostalo samo sat vremena do okončanja posta, to je veliki izvor motivacije. Isto tako, dok postite, tijelo počinje sagorijevati masti i post i vježbe idu zajedno. U teretani se preporučuju laganije vježbe, brzo hodanje i kraće trčanje.”

Međutim, Eren dalje sugeriše da ako želite da obavite malo veću aktivnost, bolje je sačekati najmanje dva sata nakon iftara.

“Za dva sata, naše tijelo probavlja dovoljno energije da bi bila korisna u vježbanju. Međutim, ulazak u teretanu odmah nakon iftara nije preporučljivo jer probava još nije završena i može dovesti do zastoja srca”, rekao je Eren u izjavi za Daily Sabah.

Dakle, ako želite da izgubite nekoliko dodatnih kilograma koje ste sakupili tokom zime, Ramazan je najbolje vrijeme za vježbanje u teretani ili na otvorenim terenima!

Prijevod: Halalmagazin.com

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti