36.5 C
Janja
Nedjelja, 14.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSrebrenica: Obilježeno 27 godina od zločina nad bošnjačkim civilima

Srebrenica: Obilježeno 27 godina od zločina nad bošnjačkim civilima

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, članovi udruženja žrtava genocida i opštine Srebrenica obilježili su danas 27. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

U centru Srebrenice je prije 27 godina, prema svjedočenju preživjelih, od strane srpskih vojnika zapaljeno desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim.

Šehidi Abdurahmanović je 8.  maja 1992. godine iz stana u Srebrenici odveden suprug Jakub i nakon toga ubijen.

foto: Adem Mehmedović

– Svaki maj je mojoj djeci i meni težak, to se prosto ne može zaboraviti. Mog supruga Jakuba su iz stana odveli i ubili. On je bio prosvjetni radnik. Za zločin niko nije odgovarao –  rekla je Abdurahmanović.

Fazila Efendić, predsjednica udruženja „Majke Srebrenice“, kaže da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

– Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, a treba da odgovara. Taj dan su ubijeni civili, starci, žene i djeca. Oni nisu nikome mogli nauditi – rekla je Efendić.

Obilježavanju godišnjice zločina koji se dogodio 1992. godine prisustvovali su građani, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida, te zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine opštine Nedib Smajić koji su sa članovima porodica ubijenih položili cvijeće na spomen – obilježje ubijenim civilima.

foto: Adem Mehmedović

– Ubistvima 8. maja su započeta zlodjela i uvod u genocid. Za ovaj kao i za mnoga druga zlodjela niko nije odgovarao. Pozivamo sve nadležne instance da reaguju, i pred lice pravde izvedu počinoce zločina – rekao je zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti