25.9 C
Janja
Subota, 25.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPrednosti gradnje kružnih tokova u saobraćaju

Prednosti gradnje kružnih tokova u saobraćaju

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjedoci smo velikog broja izgrađenih kružnih tokova u našem gradu Bijeljina u poslednjih nekoliko godina. Nije nam poznato, da li su rađena istraživanja u našoj zemlji, o prednostima istih u odnosu na ranije standardne raskrsnice. Ovo se posebno odnosi na pitanje, bezbjednost, ekološka prihvatljivosti ili efikasnosti u postizanju brzine protoka saobraćaja.

 

Međutim, nedavno provedeno istraživanje u Holandiji dokazalo je kako upotreba kružnog toka u poređenju sa standardnim rasksnicama smanjuje broj nesreća za 50 odsto.

Osim toga što uvođenjem kružnog toka, broj saobraćajnih nesreća bude prepolovljen, broj povrijeđenih učesnika saobraćajnih nesreća bude takođe smanjen za čak 70 odsto.

Broj povrijeđenih putnika u vozilima smanjen je za 95%, pješaka za 89%, ali biciklista, koji ionako spadaju u najugroženije skupine učesnike prometa za 30%.

Slično istraživanje rađeno je u Njemačkoj i  pokazalo je kako uvođenje kružnog toka smanjuje broj nesreća za 44%, a u Švedskoj za 47%.

Međutim, osim povećanja sigurnosti saobraćaja uvođenje kružnog toka umjesto standardne raskrsnice smanjuje vrijeme čekanja, jer je saobraćaj protočniji, a to povoljno utiče i na okolinu, jer  u tom slučaju dolazi do smanjenja količine izduvnih gasova.

Na kraju, kad sve navedeno uzmemo u obzir, možemo sa sigurnošću konstatovati, da su kružni tokovi jedan od najboljih projekata koji su se realizovali u Bijeljini.

Nezavisne novine/Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti