30.8 C
Janja
Nedjelja, 14.07.2024.
NaslovnicaAktuelnosti(VIDEO) Zvornik: Obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima Snagova

(VIDEO) Zvornik: Obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima Snagova

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas, i nebo je plakalo iznad Podrinja.

Na današnji dan, 29. aprila 1992. godine, zločinci su po selu Snagovu zarobili 36 civila, zatim ih odveli u obližnju garažu i strijeljali. Ubijani su starci, djeca, pa i nerođena djeca jer je nekoliko majki bilo u devetom mjesecu trudnoće.

Da zločin nad Bošnjacima bude još monstruozniji, zločinci su strijeljane osobe skupili na kamaru, u obližnju garažu, a zatim sa mrtvim životinjama koje su prikupili po selu, zapalili.

Ipak, postoje i oni koji su preživjeli ove užase, te i danas svjedoče o tim događajima.

Jedna od preživjelih ovih monstruoznih zlodjela bila je Zlatija Mujanović. Ona je izgubila 14-godišnju sestru i majku, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, a ni nakon 27 godina niko nije krivično odgovarao. 

Tog dana došli vojnici i počeli razdvajati muškarce i žene, a potom su ih odveli u Rašidov Han pored Snagova. Tada je počelo masovno strijeljanje, prisjeća se Zlatija.

Preživjela žrtva strijeljanja

Program obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika započelo je učenjem Jasina-i šerifa u džamiji Snagovo. Nakon toga proučen je i Kelime-i tevhid, a kratko predavanje održao je i predsjednik Medžlisa IZ Zvornik, profesor Mustafa Muharemović.

– Ovdje nije bilo nikakvo stradanje u smislu riječi stradanja. Nije ovdje bila saobraćajna nesreća, ili je neko pao sa drveta pa stradao. Ovdje se dogodio veliki zločin iz mržnje prema Bošnjacima. Ubijene osobe, civili, djedovi, nene, djeca, su bili krivi samo zbog toga što su nosili muslimansko ime. Ubijena djeca danas bi bila afirmisani ljudi, koji bi imali svoje porodice, svoju djecu. Mi moramo imati uvijek na umu, da svako ime i prezime ne zaboravimo, da pišemo, da su oni, svako od njih posebna priča koju moramo znati. Umiru mnogi oni koji su ovo preživjeli. Sa njima umiru i svjedočenja. Zbog toga moramo zapisivati, da bi buduće generacije znale šta se događalo i zbog čega – istakao je između ostalog u svom predavanju prof. Muharemović.

Obilježavanje godišnjice zločina završeno je ispred spomen obilježja gdje je prof. Hazim Karić održao čas historije i pročitao sva imena nevino ubijenih civila.

-Tačno 18 muških i 18 ženskih civila je mučnički ubijeno. Bilo je i starijih i mlađih. Godine u ovom zločinu nisu ništa značile. Značilo je samo jesi li musliman. Mi smo sve dali od sebe odmah u povratku da podignemo spomen obilježje, da se zna šta se dogodilo. Prije nekoliko godina u jedan zajednički tabut stavili smo ostatke žrtava, njih ukupno 21 i ukopali na ovom mjestu – rekao je između ostalog prof. Karić.

Čas historije na Snagovu

Sud Bosne i Hercegovine je u novembru 2007. godine pravosnažnom presudom oslobodio Zorana Jankovića optužbi da je, kao pripadnik srpske vojske, učestvovao u zarobljavanju i strijeljanju mještana Snagova. Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je oslobađajuću prvostepenu presudu u kojoj je navedeno da “nema pouzdanih dokaza” da je Janković učestvovao u ubistvima ovih civila.

To je ono što nas posebno boli. Niko još nije odgovarao za ove zločine – poručuju u gorkoj poruci sa Snagova.

/podrinjemedia.ba/E.B.

 

Najnovije vijesti